Björg Zanchi och Kurt Wiklund på äldreboendet Rio i Stockholm skålar i saft. Foto: Andreas Hult/SVT

Kommunen tar över privat äldreboende

Uppdaterad
Publicerad

Äldreboendet Rio på Östermalm i Stockholm drivs i dag av det privata vårdbolaget Attendo men kommer i höst att tas över av kommunen. Det behövs ett kommunalt alternativ på Östermalm, menar Maria Antonsson (MP) från det rödgrönrosa styret i Stockholm.

– Kommunen är ytterst ansvarig för medborgarna, säger hon – medan Erik Slottner (KD) säger att boendet fungerar bra som det är och inte vill att kommunen ska ta över.

– Det är ju sorgligt när man ändrar ett bra koncept, som det är här, säger Björg Zanchi, som är trivselsamordnare på Attendo.

– Ja, man förstår liksom inte, säger 86-årige Kurt Wiklund, som trivs med sitt boende på Rio och inte tycker det spelar någon roll om huvudmannen är privat eller kommunal.

Agenda

”Östermalms populäraste äldreboende”

– Jag tycker inte det här boendet ska kommunaliseras, det fungerar väldigt bra, det har hög kundnöjdhet och är Östermalms populäraste äldreboende, säger Erik Slottner, gruppledare (KD).

Maria Antonsson (MP) och Erik Slottner (KD) har olika uppfattning om huruvida äldreboendet Rio ska drivas kommunalt eller privat. Foto: Diana Olofsson/SVT

Trams, säger Maria Antonsson (MP), ordförande för MP i Stockholm:

– Kommunen behöver ha åtminstone ett vård- och omsorgsboende i egen regi, annars har vi inga kommunala alternativ på Östermalm.

De vinstdrivande företagens vara eller icke vara är en politisk fråga på både riksnivå och kommunnivå. Men även om Maria Antonsson är emot höga vinster i välfärdsbolag så är det inte huvudskälet till att kommunen tar tillbaka boendet.

”Kommuner försvinner inte till ett annat land”

– Kommunen är ytterst ansvarig för medborgarna. Kommuner går inte i konkurs, försvinner inte till ett annat land, kommuner finns där för medborgarnas väl och ve. Du kan inte lägga det kravet på en privat utförare. Vad som helst kan hända, boendet kan säljas, kan gå i konkurs, eller det kan startas en helt ny verksamhet, säger hon.

Erik Slottner är kritisk:

– Det går en röd tråd genom detta, man vill återkommunalisera privata boenden, på riksdagsnivå försöker man införa lagstiftning som omöjliggör att driva privata verksamheter. Kommuner och riksdag hjälps åt att lägga käppar i hjulen för privat verksamhet, säger han.

Marta Szebehey som är omsorgsforskare och har studerat skillnaderna mellan offentlig och privat äldreomsorg.

– Man är något mera nöjd i den privata hemtjänsten och något mera nöjd i de kommunala äldreboendena, enligt Socialstyrelsens senaste undersökning. Det är små skillnader, men de går åt det hållet, säger hon.

Enligt Marta Szebehey har de privata äldreboendena ofta bättre ledarskap och de är bättre på att göra riskbedömningar.

”Ett bekymmer med lägre personaltäthet”

Men de har också omkring tio procent mindre personal, de anställda har lägre utbildningsvnivå och lägre löner och det är fler timanställda än i de kommunala äldreboendena.

– Eftersom vi vet att äldre är allt sjukare och har större omsorgsbehov, så tycker jag som forskare att det är ett bekymmer att man har lägre personaltäthet. Det är också viktigt att ha hög kontinuitet och då är det inte bra att man har fler timanställda. Att man har lägre utbildningsnivå är inte heller bra, säger hon och tillägger:

– Det är bra att man försöker göra något åt vinstproblematiken, för det är ett incitament för de privata att dra ner på personalkostnader.

Debatt i Agenda

I kvällens Agenda kl 21.15 i SVT2 och SVT Play blir det debatt mellan civilminister Ardalan Shekarabi (S) och Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson (C) om vinster i välfärden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet