Kommunen utslagen efter virusattack

Uppdaterad
Publicerad

Datorsystemet i Eslövs kommun togs över av hackare. Nu krävs kommunen på en lösensumma för att få tillgång till de kapade filerna.

I onsdags upptäckte personal på Eslövs kommun att de inte kunde komma åt datafiler på kommunernas servrar. 

-En användare tog kontakt med vår datasupport eftersom vissa dokument inte gick att öppna, säger Cecilia Alvesson, IT-chef på Eslövs kommun.

Kort efter att användaren kontaktade datasupporten stod det klart att kommunen utsatts för en virusattack. 30 000 datafiler hade kapats och virusspridarna krävde kommunen på 60euro (534 kronor) för att låsa upp filerna. 

– De har skickat ett krav på 60 euro. Men det löser inga problem att betala. Det kommer bara nya krav då, säger IT-konsulten Tomas Prodenius till Skånska Dagbladet.

Viruset som kallas Ransom gjorde att alla datorer fick stängas ner och kommuns telefonväxel fick stänga.

Enligt Cecilia Alvesson är inte några vitala datafiler skadade och viruset ska inte heller ha påverkat kommunens löne- och journalsystem. Virusattacken ska inte heller ha gjort att sekretessbelagd information, som socialtjänstens akter, har blivit offentliga.

Eslövs kommun kommer under dagen att polisanmäla virusattacken. Senast på tisdag nästa vecka hoppas kommunen att de kapade och låsta filerna ska vara tillgängliga igen. 

-Några kommer dock att bli av med en del dataarbete, säger Alvesson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.