• Viktigt meddelande:

    Det brinner i området mellan Bonäs, Kumbelnäs och Musisjön. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Det är risk för fallande träd och räddningstjänsten behöver arbeta ostört. Läs mer här

Asylsökande kvinnor Foto: SVT

Kommuner säger nej till fler flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Kommunerna vill inte ta emot alla nya flyktingar som kommer. Hittills har staten bara fått löften om hälften av alla kommunplatser som behövs nästa år. Det gör att tusentals flyktingar kommer får bo kvar på asylboenden.

Motståendet i kommunerna gör det trögt för länsstyrelserna, som måste få ihop 10.400 kommunplatser till nästa år. Men facit hittills är bara hälften, 5.700 platser.

-Vi vill visa solidaritet och de flesta är överens om att vi skulle vilja öka kvoterna. Men vi kan inte på grund av den ekonomiska situationen, säger kommunalrådet Sofia Bothorp (MP) i Karlskrona.

Tillsammans med de andra kommunerna i Blekinge har Karlskrona i dag avtal med staten om att erbjuda plats åt 285 flyktingar. Men nästa år vill staten placera tre gånger så många flyktingar här. 785 stycken. Tillsammans har Blekingekommunerna svarat nej.

Kronoberg säger också nej

Detta sade nyligen kommunerna i Kronobergs län också, trots att regeringens sagt att staten i huvudsak ska garantera försörjningen.

-Det som händer i praktiken är att det blir folk kvar i asylboenden och där ska de inte vara. Det innebär att etableringsarbetet för deras del inte kommer igång på ett ordnat sätt, säger Lars G Brandt som är länsstyrelsernas samordnare i migrationsfrågor.

Gulnas Karari som flytt från Afghanistan och nu fått uppehållstillstånd och kommunplacering i Karlskona tycker det är synd om de som tvingas bo kvar i asylboende, när platserna inte räcker nästa år.

-Det är katastrof. Det är jättesvårt att vänta. Alla vill att det ska gå snabbt att börja utbildning i kommunen, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer