Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kompetensbrist hot mot växande försvar Foto: SVT

Kompetensbrist hot mot växande försvar

Publicerad

Det svenska försvarets budget ska växa med 40 procent under de kommande fem åren. Men mer pengar ger inte automatiskt ett starkare försvar.

Försvaret måste också ragga ny personal och bygga upp ny kompetens för att motsvara den försvarsförmåga som riksdagen har beställt.

– Nu då vi egentligen är i den mest positiva av tider och ska börja växa, så står vi i ett läge då mycket kompetens har försvunnit, säger Fredrik Andersson som är förvaltare på P4 i Skövde.

Fredrik Andersson ryckte in som värnpliktig strax innan Berlin-muren föll 1989. Sedan följde ett kvartssekel med regelbundna nedbantningar av det svenska försvaret.

Under åren har många av hans kollegor försvunnit. Själv valde han att stanna i ett krympande försvar, som gick från att vara ett invasionsförsvar till ett insatsförsvar, där internationella insatser varit mer i centrum.

Ovana att utbilda värnpliktiga

Rysslands invasion av Krim 2014 innebar en vändpunkt. Nedskärningarna bröts, och i det senaste försvarsbeslutet har omvärldsläget bidragit till att politikerna beställt en kraftig upprustning av försvaret.

– Nu när vi går från ett försvar med anställda till ett värnpliktsförsvar igen så är erfarenheten hos många som jobbar inom Försvarsmakten skev. Man är helt enkelt inte van vid att utbilda värnpliktiga, säger Fredrik Andersson.

Många äldre har lämnat, medan yngre officerare har tränats in i ett annat typ av försvar. Samtidigt beräknas mellan 200 och 300 officerare gå i pension under de kommande åren.

Uppmanar till att vänta med pensionen

Försvarets personaldirektör Klas Eksell berättar att de nu försöker locka officerare att vänta med pensionering, samtidigt som utbildningsintaget ökar kraftigt. Utmaningen är stor, men samtidigt hjälps man av att attityden till att jobba inom försvaret är annorlunda idag jämfört med tidigare.

– De som finns inom försvarsmakten idag tycker att det är en bra arbetsplats och man rekommenderar också andra att söka sig hit, säger Klas Eksell.

Kevin Olsson ryckte in som värnpliktig förrförra sommaren och i somras tog han anställning som stridsvagnssoldat.

– Jag tycker att det är kul och det passar mig. Du har garanterat jobb här om du väl tar en anställning, och den tryggheten tror jag kan locka unga ganska väl, säger Kevin Olsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer