Komvuxstudenter har svårt att betala CSN-lån

Uppdaterad
Publicerad

Många som tar studielån för att läsa på komvux hamnar hos kronofogden, konstaterar statens utredare av komvux. Sämst är läget för dem som bara läser in grundskolan.

50 procent av dem som läser in grundskolan får skulder som hamnar hos kronofogden.

I praktiken är de flesta personer som läser svenska som andraspråk och alltså kommer från något annat land.

– Man kan ju undra om det är en bra start på en karriär i ett nytt land. Vi vet ju att många med invandrarbakgrund till exempel vill starta eget och har man skulder hos kronofogden får man inga banklån, och då blir det svårare att etablera sig, säger Geoff Erici, som på regeringens uppdrag leder utredningen.

Presenteras efter påsk

Han menar att informationen kring studiemedlen måste bli bättre. Troligen vet många inte om att det går att få vänta med att betala av om man har en låg inkomst.

Oftast handlar skulderna om förhållandevis små summor, under 50.000 kronor. Men med en låg inkomst blir det ändå svårt att betala.

Utredningen ser över både själva utbildningen och de studerandes ekonomiska situation. Den ska presenteras strax efter påsk. Men redan nu säger Geoff Erici till Rapport att man överväger att föreslå att bidragsdelen i studielånen ska bli högre vilket i så fall gör att själva lånedelen blir mindre.

Så ser siffrorna ut

Så här ser det ut när det gäller personer som läser på komvux och som har tagit studielån. Siffrorna är från 2010.

  • 47 procent av dem som läser in grundskolan har skulder hos kronofogden (2 305 personer av totalt 4 922)
  • 27 procent av dem som läser in gymnasiet har skulder hos kronofogden (5 136 personer av totalt 19 018)
  • 5 procent av dem som läser på högskola har skulder hos kronofogden(354 personer av totalt 6 668)

Källa: Den kommande utredningen av komvux

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.