Foto: TT

Könssjukdomar ökar kraftigt

Uppdaterad
Publicerad

Könssjukdomarna klamydia och gonorré ökar kraftigt, enligt Folkhälsomyndigheten. Det beror på flera saker, bland annat att man testar sig oftare och att många struntar i att använda kondom.

Könssjukdomarna klamydia och gonorré kan leda till sjukdomar som gör att fertiliteten, alltså förmågan att få barn, minskar. Under förra åren rapporterades 37.808 fall av klamydia, enligt preliminär statistik från Folkhälsomyndigheten. Det är den högsta siffran på sju år.

Även antalet anmälda fall av gonorré ökar. 1.681 fall anmäldes förra året, vilket är en kraftig ökning jämfört med 2014 och den högsta siffran sedan 1987 då 2.243 fall anmäldes.

Stor grupp skyddar sig inte

Att många struntar i att använda kondom är en av orsakerna till ökningen.

– Det är inte en liten grupp utan ganska många som inte använder kondom, säger Monica Ideström från Folkhälsomyndigheten

Jessica Hansson är sexualupplysare på RFSU i Stockholm och möter i sitt jobb ungdomar i olika åldrar för att prata om kroppen, sex och relationer.

– Varför man väljer eller inte väljer att använda kondom handlar inte bara om bristande kunskap om hur man sätter på en kondom, säger hon. Att jobba med självkänslan, kommunikation, gränser och ömsesidighet är minst lika viktigt.

Ökad provtagning en förklaring

Men förklaringarna till varför antalet fall av klamydia och gonorré ökar är flera. Det handlar inte bara om kondomer. Framför allt tas det fler prover i dag och ofta använder man då ny analysteknik.

– Tidigare gjorde man separata test för de olika sjukdomarna, men i dag får man veta även hur det ser ut med gonorré när man väljer att testa sig för klamydia, och då hittar man naturligtvis mer, förklarar Monica Ideström på Folkhälsomyndigheten

Att ha många sexpartners kan också öka risken att dra på sig en könssjukdom.

– Antalet sexpartners är ganska konstant genom tiden, men det finns en liten grupp som har många sexpartners och som har en tendens att vara risktagande i övrigt och denna grupp står för en ganska stor del av klamydia- och gonorréfallen, säger Monica Ideström.

Att försöka ändra på riskbeteenden kring sex jobbar man med på RFSU och följande är kanske bra att tänka på:

– Undersökningar visar att de flesta tycker att det är jobbigt att vara den som tar fram en kondom, men om någon annan tar fram en kondom så upplever man den personen ansvarstagande och omtänksam, säger Jessica Hansson på RFSU Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.