MUCF skärpte sin bedömning förra året och bland andra Sverigedemokratisk Ungdom förlorade sitt statliga stöd, då deras verksamhet inte bedömdes vara förenlig med respekten för demokratins idéer. Foto: TT/Scanpix

Statskontoret: Kontrollen av statliga bidrag till ideella organisationer måste skärpas

Uppdaterad
Publicerad

350 miljoner kronor i statsbidrag fördelas årligen till omkring 400 organisationer, av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF). I en rapport från Statskontoret kritiseras nu myndigheten för att man gett bidrag till organisationer som inte borde ha fått det.

Det handlar om organisationer som fått återkrav på bidrag, är föremål för inkassokrav, inte är demokratiskt uppbyggda eller saknar respekt för demokratiska värderingar.

Förra året skärpte myndigheten sin bedömning och bland andra Sverigedemokratisk ungdom, Unga Muslimer och Ung Vänster miste sitt statliga stöd. SDU:s politik och Sveriges Unga Muslimers verksamhet var inte förenliga med respekten för demokratins idéer. Och Ung Vänster hade för dålig ordning på ekonomin.

Förtroendet kan rubbas

Men enligt Statskontoret rapport finns det alltså fortsatt rum för förbättring.

– Vi uppskattar att de här ifrågasatta organisationerna utgör ungefär 3 till 5 procent av den totala organisationer som MUCF stödjer. Det är lite i sig men tillräckligt allvarligt för att vi ska kunna säga att medborgarnas förtroende för bidragsgivning kan rubbas, säger Michael Kramers, utredare på Statskontoret.

Bidragsprocessen för slimmad

Enligt Statskontorets bedömning har inte MUCF tillräckligt med resurser för att lägga tid på bidragsprocessen.

– Vi menar att MUCF:s bidragsprocess är allt för slimmad och automatiserad, och därför ger för lite utrymme till att göra kvalificerade bedömningar av ansökningar och kontroller, säger Michael Kramers och fortsätter:

– De är tio personer som betalar ut 350 miljoner kronor till 400 organisationer varje år. För att kunna göra det måste de dels gå igenom ansökningar, dels återrapporteringar och dels inhämta en massa underlag från organisationerna. 

Behövs mer pengar

I måndags presenterade Statskontoret sin granskning för regeringen. De föreslår att MUCF får ytterligare resurser för att utföra sitt uppdrag. 

– Regeringen bör förstärka MUCF:s anslag med ungefär åtta miljoner kronor, för att förbättra myndighetens möjlighet till bättre kontroller, säger Michael Kramers.

Statskontoret föreslår att pengarna tas från bidragspotten och att organisationerna själva finansierar inkomstbortfallet, till exempel med höjda medlemsavgifter. Enligt Statskontorets uträkning skulle det innebära en kostnadsökning på tio kronor per medlem i snitt.

I sin rapport kommer Statskontoret med en rad förbättringsförslag: 

  • Regeringen bör göra vissa omfördelningar i MUCF:s anslag så att mer resurser kan läggas på myndighetens bidragshantering.
  • Regeringen bör förenkla de förordningar som styr bidragen och förtydliga myndighetens kunskapsuppdrag.
  • Regeringen bör också förbättra samordningen av de uppdrag MUCF får från olika departement.
  • Statskontoret föreslår att regeringen överväger att inrätta ett särskilt råd eller nämnd som kan bistå MUCF när myndigheten ska bedöma om en organisation är demokratiskt uppbyggd och respekterar demokratiska värderingar.
  • Statskontoret föreslår att det ska upprättas en databas som ger bidragsgivande myndigheter en överblick över statens bidragsgivning till ideella organisationer.

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) är en statlig myndighet som tar fram kunskap om ungas levnadsvillkor och om det civila samhällets förutsättningar. MUCF ger bidrag till föreningsliv, kommuner och internationellt samarbete.

Källa: MUCF, Statskontoret.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.