Körkort för fyrhjulingar kan komma

Uppdaterad
Publicerad

Ett särskilt körkort för fyrhjuling kan bli ett sätt att minska antalet olyckor.

– Hittills har vi bara fått positiva reaktioner, säger Olof Stenlund, sakkunnig på Transportstyrelsen.

Tanken är att lägga in kravet i arbetsmiljölagen, på samma sätt som man numera kräver körkort för motorsåg. Det skulle gälla de typer av fyrhjulingar som får köras som arbetsredskap.

– Det kan finnas utbildningar som ser olika ut. Men man ska klara vissa praktiska och teoretiska prov, säger Tomas Gullberg, verksamhetsledare på organisationen Säker skog, som håller i utbildningen för motorsågskort.

Många underkända

Samtidigt visar ny statistik från Bilprovningen att mer än hälften av de 13.000 fyrhjulingar som företaget besiktade ifjol blev underkända. En fjärdedel var i så dåligt skick att de måste in på efterkontroll.

De punkter som orsakade flest anmärkningar var dels halvljuset, och dels saknad varningstriangel. Men även styrleder, spindelleder och hjullager var ofta i dåligt skick. Fyrhjulingarnas besiktningsresultat är nedslående.

– De har undermålig kvalitet, jämfört med andra fordon som trafikerar våra vägar, säger Morgan Isacsson, tekniskt sakkunnig på Bilprovningen.

Det är bara mc-registrerade fyrhjulingar som behöver besiktas. Det finns omkring 45.000 sådana, men ungefär hälften är avställda och många är så nya att de inte behöver besiktas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer