Även ungdomsarbetslösheten sjunker Foto: Jessica Gow, TT

Kortare jobbkö – men fler får vänta länge

Uppdaterad
Publicerad

Mycket förbättras på jobbmarknaden. Arbetslösheten fortsätter att falla, varslen blir färre och det finns hyfsat gott om arbeten att söka.

Men långtidsarbetslösheten fortsätter att öka.

Arbetslösheten har sjunkit stadigt under hela våren i takt med att ekonomin såväl i Sverige som i vår omvärld har vaknat till ordentligt när samhällena öppnas alltmer.

Maj var inget undantag, 411 000 var inskrivna som arbetslösa i slutet av månaden, 14 000 färre än månaden före, vilket som andel av arbetskraften motsvarar en minskning från 8,1 till 7,9 procent. Jämfört med maj i fjol är 28 000 färre utan jobb i dag och minskningen sker bland både inrikes och utrikes födda, enligt Arbetsförmedlingens månadsstatistik.

Fler ljuspunkter

Andra siffror som visar på att arbetsmarknaden har ljusnat:

39 280 personer fick arbete under månaden, jämfört med 24 142 i maj i fjol.  2 272 personer varslades om uppsägning i maj, vilket är en betydligt lägre siffra än maj i fjol (8 568), då coronakonsekvenserna på ekonomin fortfarande var hårda. Men det är också en lägre siffra än historiskt normalt.  Det finns nästan dubbelt så många lediga jobb, 107 000, i Arbetsförmedlingens platsbank som vid samma tid i fjol, även om myndigheten anser att statistiken ska tolkas med viss försiktighet.

Mörkare moln

Även ungdomsarbetslösheten har sjunkit stabilt under våren, ner till 51 000 ungdomar 18–24 år i maj, eller 10,0 procent av ungdomsarbetskraften.

I takt med att skolorna har slutat, vänder dock ungdomsarbetslösheten upp, precis som väntat, och var i slutet av förra veckan 10,1 procent.

Men precis som tidigare blir de långtidsarbetslösa fortsatt fler. I maj ökade antalet med tusen personer till 189 000. Arbetsförmedlingen upprepar farhågan att innan årets slut kommer de som har varit utan ett jobb i över ett år överstiga 200 000 i antal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.