De senaste åren har det skrivits en rad artiklar om de allt mer populära kosttillskotten, mineralerna, vitaminerna och multivitaminerna som säljer för miljonbelopp varje år. Allt fler artiklar handlar om minskad nytta med produkterna.
2007. En studie från Karolinska institutet på 39.000 män visade att multivitaminer, C eller E-vitaminer eller fiskolja inte skyddade mot cancer eller hjärt- kärlsjukdomar. Heller ingen ökad livslängd. Män som rökte ökade tvärtom risken att dö i cancer med 50 procent.
2009. Dansk undersökning på 160.000 kvinnor. Ingen skillnad i förekomsten olika cancerformer mellan de som åt multivitaminer och de som inte gjorde det.
2008. Amerikansk undersökning på 78.000 personer. Forskarna kunde inte hitta någon cancerskyddande effekt av multivitaminer, vitamin C, vitamin E eller folsyra. Tvärtom fanns en ökad cancerrisk kopplad till högre intag av E-vitamin, speciellt för rökare.
Ingen nytta
Och Åsa Brugård-Konde, nutritionist på Livsmedelsverket menar att det inte finns några sjukdomar som multivitaminer eller kosttillskott är bra mot.
-Nej, jag kan inte påstå det. Jag tror många äter vitaminer som säkerhet för att få i sig tillräckligt, att inte behöva äta så noga. Och det behöver de inte eftersom i stort sett alla får i sig det de behöver i den dagliga kosten. Det är otroligt ovanligt med vitaminbrist om man äter ”normalt”.
-Dessutom finns det ämnen i maten som inte finns i tillskotten, säger Åsa Brugård-Konde. Och vår rekommendation på ett halvt kg frukt och grönt per dag räcker mer än väl.
Hur är det med D-vitamin då?
Det finns de som rekommenderar intag som ligger nära den övre gränsen för vad som anses nyttigt. Och det finns studier som tyder på att vitamin D kan ha betydelse för cancer, diabetes och hjärt- kärlsjukdomar. Nu har Nordiska ministerrådet tillsatt en expertgrupp som ska utvärdera de nya rönen för att se om vi ska ändra våra rekommendationer.
Risk med för mycket vitaminer
De senaste åren har det kommit undersökningar som tyder på risker med att äta vitaminer och kosttillskott.
-Ja, tidigare sågs vitaminer som ett universalmedel. Nu ser vi att mer inte alltid är bättre, säger toxikologen Ulla Beckman-Sundh på Livsmedelsverket. Tvärtom kan det bli för mycket. Och det är dessutom mycket som vi inte känner till.
-I Finland fick man avbryta en undersökning om betakaroten eftersom flera manliga rökare fick cancer i stället för att skyddas från sjukdomen. Det understryker att man ska vara måttlig, det finns en gräns för när det slutar var bra, säger Ulla Beckman-Sundh.
Men frukt och grönt då, hjälper det verkligen mot sjukdomar?
Ja, i alla fall när det gäller hjärt- kärlsjukdomar. När det gäller cancer är sambandet svagt.
Det finns uppgifter om att frukt och grönt nu för tiden innehåller mindre vitaminer och mineraler än förr?
Livsmedelsverket har undersökt de rapporter som finns om detta och kommit fram till att om det finns några skillnader så beror det troligen på att det är olika sorter som odlats på 50- och 90-talet.
Nils Edman