Allt fler har valt att fimpa ciggen under coronapandemin. Foto: Martina Holmberg / TT

Kraftig minskning av cigarettförsäljning under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

De globala tobaksjättarna Philip Morris och Japan Tobacco säljer mycket färre cigaretter i år. Minskningen är mellan 9 och 11 procent globalt. Även Sluta-röka-linjen i Sverige bekräftar att allt fler vill fimpa på grund av pandemin.

Från januari till september 2020 sålde Philip Morris 473 miljarder cigaretter i världen.

Det är 57 miljarder färre än samma period 2019, enligt SVT:s beräkning. Tobaksjätten är däremot inte säker på att nedgången beror på covid-19 pandemin.

– Det är svårt att säga i dagsläget. Cigarettrökningen har gått ner i Europa under många år. Dels slutar människor att röka och dels är det många rökare som väljer att gå över till andra tobaks- eller nikotinprodukter som inte förbränns, säger Mathilda Stenman, kommunikationschef för bolagets verksamhet i Sverige.

Europa fimpar minst

Men det är en stor förändring. Nedgången globalt var hela 10,9 procent januari till september 2020 jämfört med samma period 2019. Det ska jämföras med en nedgång med 3,4 procent samma perioder 2019 och 2018, enligt bolagets senaste rapport.

Syd- och Sydostasien har minskat mest (-16,9 procent) och minst i Europa (-5,2 procent).

Philip Morris, som säljer Marlboro och flera andra cigarettmärken, tror ändå att Sverige kan bli rökfritt i framtiden.

– Vår vision är att helt sluta sälja cigaretter världen över. Sverige med bara sju procent dagligrökare har alla förutsättningar att bli världens första rökfria land.

Sluta-röka-linjen

Nationella Sluta-röka-linjen ser dock en kraftig ökning av telefonsamtal och chattar på deras sajt.

– Pandemin anges av många som ett starkt vägande skäl till varför man vill sluta. En del av rädsla för att bli svårt drabbade om de blir smittade, en del upplever bättre möjligheter att genomföra ett rökstopp genom den förändrade tillvaron med distansarbete, minskad stress, och att kunna få vara i fred med sin abstinens, säger Caroline Byh.

Hon berättar att de under april fick 44 procent fler ”klienter” och under hela våren var uppgången 10 procent jämfört med samma perioder 2019.

– Gemensamt för många är att de länge varit övertygade om att de vill sluta men kanske inte riktigt haft fokus på när det ska ske.

Två tobaksjättar

Den andra global tobaksjätten – Japan Tobacco – som tillverkar bland annat Blend och Camel, har också haft en kraftig global minskning under pandemin. Prognosen är en nedgång med 9 procent under 2020.

Bolaget lämnar inte ut siffror för de olika marknaderna, men skriver i senaste kvartalsrapporten att covid-19 är en del av förklaringen.

Svårt att sluta

Men pandemin kan även försvåra röksuget.

– Många ur riskgrupper för corona berättar om extra svårigheter att sluta med sitt tobaksbruk under pandemin då det sociala stödet från olika aktiviteter, och i princip alla fysiska kontakter ställts in, säger Caroline Byh vid Sluta-röka-linjen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.