Foto: Scanpix

Kraftig ökning av flyktingar till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Kraftigt stigande antal flyktingar under hösten har satt myndigheten under hård press. Nu blir det sexdagarsvecka och skiftarbete på Migrationsverket för att hinna med alla asylärenden.

Under några veckor har det kommit fler än 1.800 asylsökande, vilket är rekordhöga tal.

– Vi ligger på nivåer som motsvarar inströmningen under Bosnienkriget, säger enhetschefen Anna Wessel i Malmö.

Enligt Migrationsverkets senaste prognos väntas 56.000 flyktingar komma i år, och 60.000 nästa år. Men osäkerheten kring talen är stor, det kan bli mer eller mindre.

Begär en halv miljard extra

Verket behöver nyanställa 550 personer nästa år. Därför har man begärt ett akut tillskott på nästan en halv miljard kronor av regeringen för 2014. Annars växer köerna, säger den operativa chefen Mikael Ribbenvik som låtit räkna på hur dyrt det blir om man inte får några extrapengar.

– Det blir mycket dyrare för staten att vänta såklart, säger han. Men det finns ju också en mänsklig aspekt att låta människor vänta på ett så avgörande besked i sitt liv.

Regeringen har tagit emot begäran om extrapengar och håller på att räkna på siffrorna de fått.

– Vi håller på att analysera siffrorna. Men det blir en del av den vanliga budgetprocessen så svaret får vänta, säger migrationsminister Tobias Billström (M).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer