Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Camilla Hallek, specialist i barn- och ungdomspsykiatri, berättar vad man kan göra som vuxen om man misstänker att ett barn självskadar.

Kraftig ökning av självskador hos flickor – pandemin möjlig orsak

Uppdaterad
Publicerad

Under det andra pandemiåret ökade antalet nya fall av självskador hos 12-åriga flickor med 80 procent, enligt ny statistik från Socialstyrelsen.

– Det är klart att pandemin kan ha spelat in – sen kan det också finnas ytterligare någon faktor som vi inte känner till, säger Camilla Hallek, specialist i barn- och ungdomspsyiaktri.

Under 2021 ökade antalet nya fall av självskador hos 12-åriga flickor, med eller utan suicidavsikt, med 80 procent jämfört med året innan. Bland flickor i åldersgruppen 13-16 år var ökningen mellan 40 och 50 procent. Totalt inrapporterades 1 300 fall  under 2021.

Varför den stora ökningen skedde just 2021 är enligt Peter Salmi, utredare vid Socialstyrelsen, svårt att svara på.

– Men någon typ av indikation är det väl ändå på att de har mått sämre, eller att det har kommit till uttryck, under den senare fasen av pandemin, säger han.

Återgång till skolan möjlig orsak

Camilla Hallek, överläkare och specialist i barn- och ungdomspsykiatri, tror att den ökade användningen av sociala medier under pandemin kan ha varit en av orsakerna till att fler mådde psykiskt sämre under 2021.

En annan orsak kan enligt Hallek ha varit ensamheten när man behövt vara hemma mycket  – men också återgången till skolan.

– Då kanske det finns barn och unga som är mer sårbara för det och som kanske tycker att det är kämpigt i skolmiljön.

Förgiftning vanligt

Ökningen syns både bland flickor som inte tidigare fått en psykiatrisk diagnos och bland dem som sedan tidigare diagnostiserats. Om det finns ett mörkertal när det kommer till unga flickor med självskadebeteende är även det svårt att svara på, enligt Peter Salmi. 

– De här flickorna kom ofta till en somatisk akutmottagning på grund av att det ofta rörde sig om förgiftning, säger han och fortsätter:

– Vi vet att paracetamol kan vara vanligt exempelvis, att man tar mycket av det.

”Tips” på nätet

Camilla Hallek påpekar att det kan vara svårt för de yngsta att veta hur de ska kontakta en vuxen – och att de kan känna oro för hur det blir om de berättar att de skadar sig själva eller tänker på självmord. Hon har även träffat barn som fått ”tips” på nätet om hur de kan skada sig själva.

– Det är så allmänt känt nu så att om man mår riktigt dåligt kan det lättare hända att man gör något sådant, säger hon. 

– Det är oroväckande att man förgiftar sig oftare när man är 12-13 år, det är jättetufft att se.

Hör Camilla Halleks råd till föräldrar i klippet ovan.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101. Alla dagar, dygnet runt.

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt. Alla dagar, dygnet runt.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

Jourhavande präst nås via 112. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

SPES – Riksförbundet för SuicidPrevention och EfterlevandesStöd 020-18 18 00. Alla kvällar 19-22.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Det finns också exempelvis chattjourer, rådgivningslinjer och samtalsgrupper för anhöriga. Se en längre lista med telefonnummer och kontaktuppgifter här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.