Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför får de yngsta utföra de grövsta brotten. ”Större risk för tredje man”. Hör polischefen Jale Poljarevius. Foto: SVT/Per Leandersson

Kraftig ökning av unga förövare misstänkta för grovt våld

Uppdaterad
Publicerad

Nya siffror från Åklagarmyndigheten visar en kraftig ökning av unga förövare som misstänkts för grovt våld. I ett 30-tal fall är den misstänkta 14 år eller yngre.

Sverige har på senare tid skakats av en lång rad våldsdåd kopplade till gängkriminalitet. Uppsala har den senaste veckan hamnat i centrum sedan en pågående gängkonflikt lett till fyra skjutningar och två döda. Nu får den lokala polisen förstärkning från kollegor över hela landet.

Jale Poljarevius, underrättelsechef i polisregion Mitt, vittnar om att allt fler minderåriga dras in i den grova brottsligheten. Statistiken ger honom rätt. Siffror som Åklagarmyndigheten tagit fram åt SVT:s Agenda visar en kraftig ökning av åtal mot personer mellan 15 och 17 år i mål gällande mord, mordförsök, förberedelse till, eller stämpling till mord.

Stor ökning av åtal mot unga misstänkta på kort tid

Hittills i år, fram till den 31 augusti, handlar det om 84 åtal där den åtalade är mellan 15 och 17 år. Det är en stor ökning på kort tid – för ett år sedan var siffran 53 åtal, för tio år sedan åtta åtal.

Även antalet fall där den misstänkta är 14 år eller yngre har ökat kraftigt. Fram till den 31 augusti i år finns det 31 fall av så kallade beslutade brottsmisstankar där barn under 15 år misstänks för delaktighet i mord, mordförsök, förberedelse till mord, eller stämpling till mord. Också det är fler än under hela förra året, då det var 23 fall. För tio år sedan var det fyra fall.

Hör Jale Poljarevius, underrättelsechef i polisregion Mitt, om de unga förövarna i klippet ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Gunnar Strömmer (M) om den kraftiga ökningen av unga förövare: ”Måste bryta utvecklingen tidigt.” Foto: SVT

Mer om unga i gängvåldet i Agenda.

Fakta: Om statistiken

Statistiken anger antalet åtal för mord, mordförsök, förberedelse till mord, eller stämpling till mord där den åtalade är 15 till 17 år gammal. Siffrorna visar en sammanslagning av brottsrubriceringarna och rör samtliga medverkansformer, det vill säga när den åtalade är misstänkt gärningsperson eller anstiftare av brottet, misstänks för medhjälp till brottet eller misstänks för underlåtenhet att avslöja eller förhindra brottet. 

För barn 14 år eller yngre, alltså inte straffmyndiga, gäller statistiken inte antalet åtal utan antalet beslutade brottsmisstankar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.