Fi, med Gudrun Schyman i spetsen, är nu snubblande nära riksdagsspärren. Foto: TT

Kraftigt ökat stöd för Feministiskt initiativ

Uppdaterad
Publicerad

Stödet för Feministiskt initiativ ökar kraftigt. Enligt siffror från Expressen/Demoskop gör partiet ett rejält ryck under april och ökar stödet med 2,2 procentenheter – från 0,8 procent till 3,0.

Det innebär att partiet bara är en procentenhet från riksdagsspärren.

– Det är glädjande att den här feministiska våren som vi står i nu också visar sig i opinionssiffrorna, säger Fi:s partiledare Gudrun Schyman till SVT.

Val 2014

Enligt Peter Santesson, chef för opinionsanalys på Demoskop, plockar FI bland annat väljare från Vänsterpartiet, eftersom dessa ”tappat något av sin feministiska profil”.

”Otroligt energisk och karismatisk”

Malena Rosén Sundström, statsvetare vid Lunds universitet, pekar på en Gudrun-effekt.

– Det går inte att bortse ifrån att Gudrun Schyman är otroligt energisk och karismatisk. Hon har varit ute och synts väldigt mycket, vilket har börjat ge utdelning, säger hon till Expressen.

Att partiet syns mer och att väljare ser att Fi har ett stöd som ökar, kan få fler att säga att de ska rösta på partiet, enligt Rosén Sundström.

Handen på hjärtat, vad vore Feministiskt initiativ utan dig, Gudrun Schyman?

– Ja, det skulle vara just den breda rörelse som det är i dag. Den tiden är förbi då det här bara handlade om en person. Nu bärs Feministiskt initiativ av 11.000-12.000 medlemmar, det tickar in varenda dag. Så det är väldigt många som gör väldigt mycket på väldigt många ställen runtom i landet, säger Gudrun Schyman till SVT.

Fortsatt försprång för oppositionen

I övrigt visar mätningen på ett fortsatt rejält försprång för oppositionen. Just nu får de rödgröna 51 procent och alliansen 36,8 procent.

Uppgången för Fi är statistiskt säkerställd, skriver Expressen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet