Foto: SVT

Krav om öppenhet i LO-stiftelse för behövande kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Efter att LO slängt ut ett 30-tal låginkomstkvinnor från en stugstiftelse kräver nu släktingar till stiftelsens grundare, fackförenings- och kvinnoprofilen Anna Johansson-Visborg att styrelsen får oberoende ledamöter.

Vårdbiträden, ensamstående mammor, pensionärer. I går berättade SVT Nyheter att fackförbunden Livs och LO efter en lång tids konflikter slängt ut 34 låginkomstkvinnor från de små sommarstugor de hyrt under flera år, för att de anser att kvinnorna tjänar alldeles för mycket. Nu står majoriteten av stugorna tomma.

Vill ha insyn

Anna Johansson-Visborgs Stiftelse

Nu kräver en av Anna Johansson-Visborgs få levande släktingar ökad insyn i hur LO sköter stiftelsen.

– Det skulle vara bra att ha en oberoende insyn i det hela så det inte blir slutet. Det är bra för styrelsen och för dem som bor där. Jag kan tycka att en oberoende person eller personer skulle kunna ingå i stiftelsen. Till exempel vi som är släktingar som är kvar. Vi har ett intresse av att fortsätta driva Annas visioner. Men vi har inget vinstintresse, säger Lotta Wickman.

Vad är risken om den är för sluten?

– Det är lätt hänt att man skor sig eller säljer av delar som inte är berättigat. Att man blir lite girig. Kanske inte för egen vinning men det är lätt att bli fartblind.

LO säger nej

Men stiftelsens styrelse tycker inte det är en bra idé med oberoende ledamöter.

– Jag är tveksam till det. Vi är ganska nöjda med som det ser ut i dag, säger Carina Paulsson, vice ordförande i stiftelsen och LO-ombudsman.

Den stridbara bryggeriarbeterskan Anna Johansson-Visborg var med och grundade en Sveriges första fackföreningar för kvinnor. Hon såg tidigt att kvinnor trots semesterrätt inte hade råd till ledighet. Hon grundande en stiftelse med ett hundratal små stugor i Nacka utanför Stockholm. Stugor för behövande kvinnor med låg inkomst.

Fortsatt misär”

Lotta Wickman anser inte att semesterstugor för kvinnor är en föråldrad idé.

– Hela idén är väldigt modern i dag. Just för att det fortsatt finns misär i Sverige, det finns hemlösa och arbetande kvinnor med låg lön som skulle behöva sådana här stugor i dag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Anna Johansson-Visborgs Stiftelse

Mer i ämnet