Krav på hårdare regler för ormägare

Uppdaterad
Publicerad

-Myndigheternas krav är för släpphänta. I dag saknas regler för hur de här giftiga ormarna ska hanteras. Vi vill till exempel ha krav på att man inte får hantera ormarna om man är alkoholpåverkad.

Det säger biologen Rickard Malmström, Jordbruksverkets sakkunniga om grod- djur och kräldjur och medlem i Sveri- ges Herpetologiska Riksförening sedan två incidenter inträffat på kort tid.

Malmström anser att giftiga kobror som husdjur är ett problem och att det borde vara förbjudet att ha giftormar i stadsplanerat område, skriver TT.

Vill förbjuda giftormar i städer

Rickard Malmström anser också att det borde vara förbjudet att ha giftiga ormar i stadsplanerat område.

Den röda spottkobran kan spotta sitt nervgift över tre meter eller bita och spruta in giftet i bytet.

-En sådan orm ska man hålla på avstånd. Det gäller att ha ögonskydd och ansiktsmask och använda en ormkrok när man hanterar den, säger Rickard Malmström.

20-50 blir bitna varje år

Enligt Kai Knudsen, överläkare och förgiftningsexpert på Sahlgrenska sjukhuset, finns det 120 ormarter i Sverige. Endast huggormen lever i vilt tillstånd. Övriga är tropiska arter i terrarier. Varje år blir mellan 20 och 50 människor bitna av tropiska ormar.

-Får man bara vård inom rimlig tid är det ingen fara för livet i Sverige, säger Kai Knudsen.

På senare år har det dykt upp allt fler giftiga kobror som husdjur.

-Det finns god tillgång på dem, men det är inte alltid lätt att hitta vettiga köpare, säger Rickard Malmström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.