Krav på högre peng till asylsökande

Publicerad

Flyktinggruppernas riksråd är skarpt kritiskt till att dagsersättningen för asylsökande inte har höjts på 18 år. Den är 61 kronor per dag.

-Oerhört stötande, säger vice ordförande Michael Williams till Sydsvenskan.

Han får medhåll av Miljöpartiet, som gjort upp med regeringen om flyktingpolitiken.

-Ersättningen är skamligt låg, säger Maria Ferm, partiets talesperson i migrationsfrågor.

Riksnormen, den del av socialbidraget som ska täcka baskostnader, ligger för en svensk tvåbarnsfamilj på 11.100 kronor i månaden. En asylsökande tvåbarnsfamilj ska klara sig på drygt hälften – 6.240 kronor.

Maria Ferm säger att Miljöpartiets uppgörelse med regeringen om flyktingpolitiken innebär 10-15 reformer som kommer att göra politiken mer human.

-Men, man kan inte få allting. Vi är ett litet parti i opposition. Just ersättningen till asylsökande har vi inte lyckats med. Hade vi själva kunnat bestämma hade ersättningen höjts för länge sedan, säger hon till TT.

Några planer på höjning finns inte hos regeringen. Migrationsminister Tobias Billström (M) säger till Sydsvenskan att det är en stor skillnad på att vara asylsökande och svensk medborgare.

-Vi bedömer att ersättningen till asylsökande är på en rimlig nivå. I stället har vi prioriterat att korta asylprocessen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer