• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Krav på utredning av Jas-affären

Uppdaterad
Publicerad

Saabs flygvapen såldes med uppbackning från hela det offentliga Sverige. Nu tycker dåvarande biståndsminister Pierre Schori att Sverige borde gå till botten med Saabs hemliga affärer.

När förhandlingarna var som allra mest intensiva var Pierre Schori biståndsminister i den socialdemokratiska regeringen. I dag ser han med vemod på affären, eftersom flygvapnen såldes med hjälp av det goda anseende Sverige haft i Sydafrika sedan apartheidtiden. Han tycker att Sverige borde gå till botten med vad som hände.

– Man har inte levt upp till det som man lovade. Där är ju huvudansvaret Saabs. Men jag menar också att man måste ha en utredning om det här så att man inte utnyttjar regeringens anseende. Och ser till att man har ett medansvar när man går in gemensamt i sådana här satsningar från näringslivet och regering, säger han till Dokument Inifrån.

Jas-affären i Sydafrika

Kungen och statsministern hjälpte till

Både kungahuset, Sveriges statsminister Göran Persson och försvaret fanns på plats när stridsflygplanen skulle marknadsföras.

– Vi glömmer aldrig våra vänner, Sverige, sade den nyvalde presidenten Nelson Mandela i samband med kung Carl XIV Gustafs besök.

Den dåvarande chefen för Saab, Hans Krüger, berättade också i en SVTintervju att Sydafrikas tacksamhet till Sverige hjälpte Saab att sälja vapnen.

– Att Sverige var positiv till att stödja den nuvarande regeringen under den perioden som apartheid existerade, det är säkert någonting som är positivt för oss i vår marknadsföring här, sade han i en intervju med SVT.

Ingen insyn i motköpen

Ingen av politikerna som var direkt inblandade i kontakterna med Sydafrika inför JAS-försäljningen vill kommentera motköpen. Man säger, att det var en affär helt och hållet mellan Saab, BAE och Sydafrika.

Och så var det också. Det finns faktiskt inga regler för hur motköp ska gå till. Svenska vapentillverkare kan förhandla fram vilka motköpsaffärer som helst. Det finns ingen insyn och regeringen kan inte påverka dem. I dag tycker Pierre Schori att det är orimligt.

Hur ser du på att en vapentillverkare går in i hälsopolitiken och blir en aktiv del?

– Ja, det är ju fullkomligt absurt. Det här visar på faran av att man har vapenexport, särskilt till fattiga länder. Vad man tycks ha gjort är att man outsourcade hanteringen av hela motköpsaffären till industrin. Och tappade själv som regering kontroll.

Skulle du säga att den här investeringen, ett försök att bota hiv och aids som strider mot läkarvetenskapens rekommendationer, går det på tvärs med den svenska utrikespolitiken?

– Ja, det säger sig självt. Om någon skulle presenterat ett sådant förslag så skulle ju alla skrattat åt det, säger Pierre Schori.

Se hela reportaget i Dokument inifrån torsdag kl 20:00 i SVT2 eller direkt på SVT Play

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jas-affären i Sydafrika

Mer i ämnet