Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni. Foto: TT

Kravet från 120 liberaler: ”Lämna regeringssamarbetet”

Uppdaterad
Publicerad

Lämna regeringssamarbetet och återvänd ”hem till borgerligheten”, skriver 120 partimedlemmar i Liberalerna i en debattartikel i Expressen.

Liberalernas väljare gillar inte att partiet samarbetar med Socialdemokraterna och Miljöpartiet – så förklarar debattörerna det låga väljarstödet som under lång tid, sedan valet, legat under riksdagsspärren.

I debattartikeln uppmanas partistyrelsen att att snarast sammankalla ett partiråd för att ta beslut i regeringsfrågan.

”Vi anser att Liberalerna bör återvända till andra borgerliga partier och med dem forma en gemensam vision inför valet 2022”, skriver de 120 partimedlemmarna.

Står bakom Sabuni

Artikelförfattarna skriver att de står bakom partiledaren Nyamko Sabuni och att syftet med artikeln är att visa att man ger sitt stöd till en kursändring inför valet 2022.

”Vi står ideologiskt närmare de övriga borgerliga partierna än de socialistiska. Sakpolitiskt råder nära samsyn inom t ex arbetsmarknads-, kriminal-, migrations-, sjukvårds-, energi-, försvars-, skatt- och företagspolitik,” skriver de vidare.

De hänvisar även till en mätning från Demoskop som visar att en majoritet av Liberalernas väljare hellre ser Ulf Kristersson än Stefan Löfven som statsminister.

SVT Nyheter har sökt Nyamko Sabuni för en kommentar men utan framgång.

Uttalande i december

Nyamko Sabuni gjorde ett uttalande i slutet av december om att hon har svårt att se fördelar med ett samarbete likt januariavtalet även under nästa mandatperiod. Ta del av analysen av SVT:s Mats Knutson i klippet nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.