Doktor i psykologi om Kremls retorik: ”Utan den hade vi inte sett lika grova övergrepp”

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands retorik är farlig och en viktig förklaring till övergrepp i kriget i Ukraina. Det säger David Bergman, doktor i psykologi vid Försvarshögskolan.

– Den nationella retoriken är oerhört drivande i det här fallet. Utan den hade vi inte sett lika grova övergrepp.

De senaste dagarna har bilder från staden Butja chockat omvärlden. Döda kroppar ligger på gatorna – vissa med bakbundna händer, massgravar har grävts upp och hus ligger i ruiner.

– Alla människor är nånstans kapabla till att genomföra onda handlingar under rätt – eller fel – förutsättningar, men de flesta gör det inte, säger David Bergman.

Han fortsätter:

– Men för att det ska ske övergrepp, eller gå åt det hållet så behövs det att människor hamnar i ett ekosystem som tillåter det.

Så vem är skyldig här?

– Den nationella retoriken är oerhört drivande i det här fallet, och utan den hade vi inte sett lika grova övergrepp.

Man kan dra paralleller till Förintelsen under andra världskriget och folkmordet i Rwanda i Afrika 1994, säger han.

– Judarna kallades för råttor. Under folkmordet i Rwanda kallades tutsierna för kackerlackor. Det är ohyra som man vill utplåna. Man ser liknande, eller samma, farliga retorik just nu från Ryssland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.