170 platser på särskilda behandlingsavdelningar läggs ned och omvandlas till vanliga anstaltsplatser. Foto: Jessica Gow/TT

Kriminalvården slopar tolvstegsprogram mot missbruk

Uppdaterad
Publicerad

Kriminalvården beslutade under tisdagen att lägga ned sitt tolvstegsprogram mot missbruk på sina anstalter. Totalt är det 170 platser på särskilda behandlingsavdelningar som läggs ned. Dessa platser ska istället omvandlas till vanliga anstaltsplatser.

Kriminalvården ska ersätta tolvstegsprogrammet med ”Krimfokus”. Ett kortare KBT-baserat basprogram på två månader som inte specifikt är inriktat på missbruk, utan en bredare problematik. Tanken är att alla intagna ska ta del programmet men inte på särskilda behandlingsavdelningar utan vid sina vanliga anstaltsplatser.

– Genom att omvandla 12-stegsplatserna till normalplatser kommer vi kunna nå fler totalt sett, säger Martin Lardén, chef för Kriminalvårdens behandlingsenhet, i ett pressmeddelande från myndigheten.

Nytt kortare program ska ersätta

”Krimfokus” som myndigheten tagit fram testas just nu på tre anstalter. Det finns ingen evidens på hur just hur det här nya programmet kommer att fungera. Enligt myndigheten ska det efter basprogrammet vara möjligt att gå andra mer specialinriktade program men inte tolvstegsprogrammet, som läggs ned.

I den senaste utvärderingen av Kriminalvårdens behandlingsprogram från 2014 skriver myndigheten att:”Endast ett program, 12-stegsprogrammet, kunde påvisa statistiskt säkerställda minskade återfall efter behandling när man tittade alla klienter som påbörjat behandling.”

– Jag vill poängtera att de som arbetat med 12-stegsprogrammet har gjort ett bra jobb och att det här inte är ett angrepp på behandlingsformen i sig. Men – det är en tidskrävande behandling på upp till ett år, vilket gör att andra insatser inte hinns med samtidigt som totalt sett färre klienter får behandling för sitt missbruk under tiden i anstalt, säger Martin Lardén i pressmeddelandet.

De intagna som befinner sig i tolvbehandling kommer att få avsluta den del av programmet som de går i, enligt Kriminalvården.

”Fler kommer att dö av sitt missbruk”

I förra veckan rapporterade SVT Nyheter om hur den tidigare nationella samordnaren för tolvprogrammet, Pia van de Meulebrouck, varnade för konsekvenserna av en eventuell nedläggning.

– Jag tror att fler kommer dö av sitt missbruk och att fler kommer drabbas av den aktiva narkomanens agerande, både brottsoffer och anhöriga om tolvstegsbehandlingen läggs ned, sa Pia van de Meulebrouck.

SVT Nyheter har även träffat Lena Nordström som gått tolvstegsprogrammet på anstalt. För henne var den särskilda behandlingsavdelningen viktig.

– Du blir åtskild från de som lever på en normalavdelning, där det pratas mycket om droger och kriminalitet, sa Lena Nordström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.