Kristdemokraternas skuggbudget presenteras

Uppdaterad
Publicerad

KD vill nästa år satsa nio miljarder kronor mer på välfärd och trygghet än vad regeringen vill.

– Många drabbas i dag av att grundläggande samhällsfunktioner inte fungerar, säger KD-ledaren Ebba Busch Thor.

Hon pekar bland annat på att 122 000 patienterstår i vårdkö, att 26 000 äldreboendeplatser kommer att saknas till2026 och att det sker en skjutning nästan varje dag i Sverige.Busch Thor anklagar regeringen och dess samarbetspartier C och Lför att sakna en gemensam linje i sin budget.

– Politiken måste klaraav att prioritera, säger Busch Thor.

Miljarder till välfärd

Kristdemoraterna (KD) föreslår i sin budgetmotion 8,9 miljarderkronor mer till välfärd och trygghet. Där ingår två miljarderkronor mer i generella statsbidrag till kommunerna 2020 än vadregeringen föreslår, liksom 3,4 miljarder mer till äldreomsorgen.KD vill bland annat satsa på investeringsstöd för fleräldreboendeplatser och till förbättrade villkor föräldreomsorgspersonalen.

Sjukvården föreslås få 1,6 miljarder. Ävenrättsväsendet får mer i KD:s budget.

Sänker skatt

KD föreslår ocksåskattesänkningar. Partiet säger ja till regeringens förslag omsänkt skatt för pensionärer och föreslår även sänkt skatt för desom arbetar. Enligt KD:s beräkningar får en medelinkomsttagare över2 500 kronor mer i plånboken på ett år med det förslaget. Partietvill också flytta upp inkomstgränsen för när statlig inkomstskattska betalas. Från 42 400 kronor i månaden till 44 200 kronor. KDsäger däremot nej till regeringens förslag på slopad värnskatt.

– Vitycker att det är märkligt att man bara väljer att sänka skattenför de 300 000 med de högsta inkomsterna, säger Ebba Busch Thor.

Äremot värnskatt

Hon är visserligen emot värnskatten, men anser attdet är fel prioritering att lägga sex miljarder kronor på attavskaffa den just nu. KD säger också nej till regeringens förslagpå sänkt arbetsgivaravgift för de som har svårt att få jobb, det såkallade ingångsavdraget.

I budgetmotionen föreslås även besparingari arbetsmarknadspolitiken på cirka tre miljarder och i studiestödetpå knappt tre miljarder. Medlen till miljö- och naturvård minskasmed knappt två miljarder kronor.

KD får också in pengar till statengenom att höja momsen, vilket beräknas ge 15 miljarder kronor, samtpåbörja en nedtrappning av ränteavdraget för bolån.

– Totalt sett gårvanliga hushåll plus med våran politik, säger Ebba Busch Thor.

KD:sföreslagna skattesänkningar uppgår till netto nio miljarder kronor,vilket är mindre än regeringens skattesänkningar.

Fakta: Viktiga förslag i KD:s budget 2020

I miljarder kronor (mdr)

Välfärds- och trygghetspaket: 8,9 mdr, varav:

1 mdr, sociala insatser mot kriminalitet

0,89 mdr, rättsväsende

3,4 mdr, äldreomsorg

1,6 mdr, vård

2 mdr, statsbidrag till kommunerna

Glesbygdspaket: 2,4 mdr, varav:

0,32 mdr, jordbruk och skog

1,94 mdr infrastruktur

Civilsamhällespaket: 1,5 mdr

Bland annat stöd till idrottsrörelse, höjt tak i gåvoskatteavdraget och stöd till fritidsaktiviteter för barn.

Sänkta inkomstskatter: 8,8 mdr

Bland annat sänkt inkomstskatt för alla, höjd brytpunkt för statlig skatt, extra förhöjt jobbskatteavdrag för de som är 69 år eller äldre, samt höjda jobbskatteavdrag för långtidsarbetslösa, nyanlända och föräldrar.

Källa: Kristdemokraterna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.