Kristersson håller pressträff med Orpo och von der Leyen

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Ulf Kristersson (M) tar på fredagen emot Finlands statsminister Petteri Orpo och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i Stockholm. SVT Nyheter sänder live från en pressträff på Rosenbad, om EU-samarbetet, skogen och den gröna omställningen.

Ämnen som har avhandlats under Petteri Orops och Ursula von der Leyens Sverigebesök är kriget i Ukraina och stödet till landet samt aktuella EU-frågor kopplat till konkurrenskraft, skogen och den gröna omställningen.

Ledarna har även besökt det svensk-finska bolaget Stora Ensos innovationscenter för biomaterial och diskuterat EU-dimensionen av skogsbruket i Norden tillsammans med representanter för ländernas skogsindustri.

– De demonstrerade träbaserade alternativ till grafit i batteriproduktion, vilket därigenom kombinerar skogsbruk med spetsteknologi för elektrifiering, berättar Kristersson på pressträffen.

Statsministern säger fortsatt att Sverige är redo att göra sin del i att nå klimatmålen men att det behövs EU-politik som stödjer utvecklingen, något han hoppas kommer att synas bland annat i EU:s strategiska agenda, som antas i juni 2024.

Ursula von der Leyen lyfter även migration och beskriver det som ”ett stort steg framåt” att EU kunnat enas om den nya migrationspakten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.