Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Statsminister Ulf Kristersson höll sitt nationaldagstal i hemstaden Strängnäs. Foto: Pontus Lundahl, TT

Kristersson: Det svenska medborgarskapet har urholkats

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har urholkat det svenska medborgarskapet, enligt statsminister Ulf Kristersson (M).

– Även kriminella har lätt kunnat bli svenska medborgare, säger Kristersson i ett tal på nationaldagen.

Statsministern håller talet hemifrån sin trädgård i Strängnäs.

Kristersson framhåller att nästan 700 000 personer blivit svenska medborgare på bara tolv år. Många försörjer sig själva och bidrar – men det finns också ett stort utanförskap, säger han.

Personer som inte lär sig språket, inte förstår svenska lagar och som inte vill acceptera grundläggande svenska värderingar, enligt statsministern.

Kritisk till inga krav

Slutsatsen är att medborgarskapet behöver uppvärderas.

-Trots att de flesta nog egentligen förstår att ett medborgarskap i vårt land borde vara någonting stort, så har Sverige i decennier gått i motsatt riktning och tvärtom urholkat det, säger Kristersson.

-Även kriminella har lätt kunnat bli svenska medborgare, liksom personer som ljugit eller mutat sig till ett medborgarskap, säger Kristersson.

Regeringen vill att det ska krävas mer för att bli svensk medborgare. Man ska ha bott i Sverige längre och det ska finnas tydliga krav på ett hederligt levnadssätt och krav på egen försörjning, säger statsministern. Även kraven på svenska och samhällskunskap ska skärpas.

Språket vägen in

Svenskan är vägen in i samhället och ett kitt som binder oss samman, anser Kristersson. Trots det har det inte funnits någon förväntan på att den som kommer till Sverige verkligen lär sig språket, säger han.

-Inga krav på att lära sig svenska för att få olika bidrag. Inga krav på att lära sig svenska för att få permanent uppehållstillstånd och inte ens för att få bli svensk medborgare.

-Det här gör Sverige unikt, men på ett dåligt vis, säger han.

-Det finns tioåringar som inte förstår den text som ligger framför dem på skolbänken. Ett sådant svek.

Han utlovar att regeringen kommer att införa obligatorisk språkförskola för barn som behöver det.

”Inte söka sig hit”

Statsministern lägger i talet även tonvikt vid ”gemensamma värderingar”.

-Sverige kan vara ett knepigt land att komma in i, med värderingar som ligger rätt långt från många länder i Asien och Afrika.

Han betonar att i Sverige är familjen viktig, men står inte över lagen, att jämlikhet råder mellan könen, att man får gifta sig med vem man vill och att både tjejer och killar har rätt att bada och spela fotboll.

-Kan eller vill man inte respektera det, då är nog inte Sverige landet man bör söka sig till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.