Kristersson om Lööfs kravlista till Löfven: ”Mycket allianspolitik”

Uppdaterad
Publicerad

M-ledaren Ulf Kristersson kommenterar nu den kravlista som Annie Lööf nu lämnat över till Stefan Löfven. Om S går C till mötes, och detta då leder till att Löfven röstas fram till statsminister, är blockpolitiken sannolikt helt och hållet spräckt.

– Vad Moderaterna tycker det tror jag vi alla vet vid det här laget, säger Kristersson.

Kommentaren från M-ledaren kommer efter att Annie Lööf tidigare under tisdagen gått ut i Dagens Nyheter och presenterat den kravlista som Centerpartiet tagit fram åt Stefan Löfven.

Nu finns konkreta punkter för Stefan Löfven att ta ställning till, något som kan kan bli direkt avgörande i nästa veckas statsministeromröstning.

”Tänker inte spekulera”

Ulf Kristersson, ledare för Moderaterna och Alliansens kandidat till statsminister i valrörelsen, vill dock inte säga någonting om kravlistan.

– Jag tänker inte spekulera i den utan tror ju att man får bäst och mest Allianspolitik i en Alliansregering, sade Kristersson inför ett samlat pressuppbåd vid 16-tiden, och tillade:

– Vad Moderaterna tycker det tror jag vi alla vet vid det här laget.

Kände till kravlistan på förhand

Han sade dock att han ser ”mycket allianspolitik i det som Annie Lööf tar upp” i sin kravlista, utan att ha sett några detaljer. Kristersson visste även om att öppningen från Centerpartiet var på gång.

– Annie Lööf berättade för mig vilka krav som skulle ställas. Det uppskattar jag naturligtvis.

Socialdemokraternas tilltänkta regeringspartner, Miljöpartiet, tycker att Annie Lööfs kravlista för med sig en god sak.

I en kommentar till SVT Nyheter skriver språkrören Isabella Lövin och Gustav Fridolin att man inte vill förhandla om saken i media och heller inte fått någonting konkret att ta ställning till än:

”Vi har länge varit öppna för att ha fördjupade samtal om sakpolitik, så det är bra att vi nu kommit så långt att sådana samtal kan äga rum. Det har vi öppnat för tidigare och det är viktigt för att komma framåt.

SVT Nyheter har sökt Vänsterpartiet med anledning av Centerns kravlista, V har dock avböjt att kommentera. Även Kristdemokraterna och Liberalerna har avböjt att kommentera saken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.