Moderaternas partiledare uttrycker viss oro efter att Socialdemokraterna nominerat Ylva Johansson som ny svensk EU-kommissionär. Foto: Henrik Montgomery/TT

Kristersson om valet av Ylva Johansson: Risk att Sverige får marginell roll i EU

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas partiledare uttrycker viss oro efter att Socialdemokraterna nominerat Ylva Johansson som ny svensk EU-kommissionär.
– Hennes egen politiska profil och regeringens tydliga prioritering av 'den sociala pelaren' innebär en betydande risk för att Sverige framöver kommer att få en mer marginell roll i EU. Det vore dåligt både för EU och för Sverige”, skriver Ulf Kristersson i en kommentar.

Statsminister Stefan Löfven (S) presenterade i dag arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) som Sveriges kandidat till EU-kommissionen. Ulf Kristersson (M) skriver i en kommentar till SVT Nyheter att Ylva Johansson är en erfaren politiker, men att hennes och regeringens prioritering av den så kallade sociala pelaren riskerar att Sveriges roll i EU marginaliseras.

”Det vore dåligt både för EU och Sverige”, skriver Kristersson i en kommentar till SVT. Socialdemokraterna har varit positiva till den sociala pelaren, som är en avsiktsförklaring som slår fast sociala rättigheter för medborgare i EU-länder. Socialdemokraterna säger att den ska vara frivillig för EU-länder att följa, medan kritiker menar att den kan hota den svenska modellen och kan urholka medlemsländernas självbestämmande.

Enligt Kristersson har valet att nominera Ylva Johansson inte diskuterats med oppositionen.

”Regeringen har varken diskuterat portfölj eller namn med oss. Sverige bör prioritera någon av de stora europeiska framtidsfrågorna, som migration, lag och ordning, inre marknad eller klimat och energi. Och nominera en person som har god chans att få det ansvaret”, skriver han.

Liberalerna stödjer nomineringen

Nyamko Sabuni (L) beskriver Ylva Johansson som ”kompetent och erfaren”.

”Liberalerna stödjer nomineringen och önskar Ylva Johansson lycka till i den kommande nomineringsprocessen. Det är nu viktigt att regeringen prioriterar att få en tung post i den nya kommissionen”, säger Sabuni i en kommentar på partiets hemsida.

Kristdemokraterna gratulerar Ylva Johansson på Twitter och skriver att en viktig fråga återstår, nämligen vilket ansvarsområde som Ylva Johansson kommer att tilldelas.

Även Centerpartiets partiledare Annie Lööf gratulerar Johansson.

”Nu är det viktigt att regeringen säkrar en portfölj där hon får möjlighet att driva Europapolitiken i rätt riktning.”, skriver Lööf i en kommentar till SVT.

V: ”Kan den svenska avtalsmodellen”

Illona Szatmari Waldau som är riksdagsledamot och Vänsterpartiets ledamot i EU-nämnden säger till SVT att det är positivt att Sverige fortsätter traditionen med kvinnliga EU-kommissionärer. Hon hoppas att Ylva Johansson kommer att få ansvaret för arbetsmarknadspolitiska frågor, och i andra hand klimatet.

– Eftersom Ylva med sina kunskaper kan den svenska avtalsmodellen med kollektivavtal och kan försvara den, säger hon till SVT.

SVY Nyheter har sökt Sverigedemokraterna för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer