Kritik mot Borgs kaffedrickande

Uppdaterad
Publicerad

Anders Borg klunkade kaffe i talarstolen. Tilltaget fick en socialdemokrat att se rött. Nu vill han att Finansministern tillrättavisas.

Det var i samband med en interpellationsdebatt som finansminister Anders Borg (M) tog med sig sin kaffemugg upp i riksdagens talarstol, och stod och drack kaffe medan han besvarade en interpellationsfråga.

”Det visar på nonchalans mot interpellanten”, anser Socialdemokraternas politiska sekreterare i skatteutskottet, Henry Pettersson. Anledningen till att han reagerade över Borgs kaffedrickande var att den person Borg debatterade med fick en tillrättavisning för att denne inte höll sig till ämnet.

I en skrivelse, som nyhetsbyrån Siren har tagit del av vill Pettersson att talmanspresidiet ger Borg en tillrättavisning, och att den ledamot han debatterade mot får en ursäkt. Pettersson anser också att talmannen i framtiden ska säga åt ledamöterna så att de inte har med sig kaffemuggen upp i talarstolen.

Henry Pettersson tycks dock inte få gehör för sin ståndpunkt. Talmannen Per Westerberg svarar att ”Som talman har jag gjort bedömningen att tillåta att ledamöterna dricker kaffe i kammaren”.

SVT Nyheter har sökt Henry Pettersson för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer