Kritik mot ökade väntetider till fängelserna

Publicerad

Att dömda nu får vänta längre tid på att börja avtjäna sina straff oroar polisen som ser flera risker med väntetiderna.

– Det vi ser inom rättsväsendet är att det finns positiva effekter med att ha så kort tid som möjligt mellan att man blivit dömd och får påföljden så att man kan gå vidare, säger Erik Åkerlund, lokalpolisområdeschef Botkyrka.

Han ser också risken att dömda fortsätter att begå nya brott under väntetiden.

– När det blir långa tider, det kan ju bero på utredningen eller att man väntar på verkställighet, så har vi sett att personer kan känna att det inte är lika tydligt och fortsätter sin kriminalitet, säger Erik Åkerlund.

Förkastligt med väntetider

Även ordföranden för Brottsofferjouren Sverige, den pensionerade överåklagaren Sven-Erik Alhem, reagerar på att Kriminalvården öppnar upp för ett kösystem med kanske årslånga väntetider och  beslutat om att förlänga den tid som en fängelsedömd har på sig att börja avtjäna sitt straff.

– Det är helt förkastligt, en tidig verkställighet är viktig för att markera själva straffets betydelse. Också från den dömdes synvinkel är det fel om man ska få gå och vänta på att avtjäna sitt straff, säger Sven-Erik Alhem, ordförande för Brottsofferjouren Sverige.

Kräver politiker på ansvar

Kritikerna mot väntetiderna säger samtidigt att de förstår Kriminalvårdens årgärder i och med platsbristen.

– Om man har ett begränsat antal platser så är det också viktigt att prioritera vilken verkställighet som är viktigast att få till först. Där upplever jag att Kriminalvården varit duktiga på att samarbeta med mitt lokalpolisområde, säger Erik Åkerlund, lokalpolisområdeschef Botkyrka

– Nödlösningar kan ju Kriminalvården vara nödgad till, men då får politikerna ta sitt ansvar, säger Sven-Erik Alhem, ordföranden för Brottsofferjouren Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.