Kritik mot regeringens karensersättning: ”En bluff”

Publicerad

Efter att regeringen aviserade att man tillfälligt slopar karensavdraget så har över 700 000 ansökningar om ersättning för karensavdrag kommit in till försäkringskassan. Men ersättningsnivån på 700 kronor får kritik från flera håll.

I början på mars meddelade regeringen att karensavdraget tillfälligt skulle slopas. Åtgärden skulle hindra folk från att gå till jobbet med förkylningssymptom och istället stanna hemma.

Anställda som sjukskriver sig kan nu söka en ersättning hos Försäkringskassan på 700 kronor före skatt. För egenföretagare är beloppet 804 kronor.

Coronapandemin

Många har sökt

På onsdagen hade 706 682 ansökningar om ersättning för avdraget kommit in till försäkringskassan.

En av de som ansökt är Pernilla Stenborg Nielsen, specialistsjuksköterska i psykiatri och arbetsplatsombud för Vårdförbundet. Hon var hemma en dag med lätta förkylningssymptom som sedan visade sig vara allergi. Avdraget på lönen blev drygt 1 300 kronor, vilket kompenserades till hälften av ersättningen. Hade hon istället fått sjuklön från första dagen hade ersättningen varit 80 procent.

– Man blir lite ledsen i och med att tröskeln för att vara hemma nu är så låg, säger hon.

Hon tycker inte att beskrivningen av ersättningen som ett slopat karensavdrag stämmer med verkligheten.

– Säger de att det är ett slopat karensavdrag så ska det ju vara 80 procent på lönen, det här känns lite som en bluff, säger Pernilla Stenborg Nielsen.

Ersättningsnivån en budgetfråga

Regeringen säger till SVT att man har slopat avdraget, åtminstone i dess tidigare form. Att man får ett schablonbelopp beror på att det går snabbast att handlägga och nivån på 700 kronor är baserad på vad regeringen tycker att budgeten tål, inte arbetstagarens inkomst. Man vill helt enkelt ha pengar till annat också.

Men flera fackförbund samt centralorganisationerna SACO och LO är kritiska, både till hur åtgärden kommunicerats och till ersättningsnivån.

– Ingen av våra yrkesgrupper kan jobba hemifrån. Får man då för lite i ersättning så kanske man går och jobbar även om man har lite förkylning och så sprider man epidemin, vilket var det man ville motverka, säger Torbjörn Johansson som är avtalssekreterare på LO.

Fakta: Så fungerar karensavdraget

Från och med den 7 april 2020 kan den som har fått karensavdrag på sin lön retroaktivt ansöka om ersättning hos Försäkringskassan.

Arbetsgivaren gör karensavdrag som vanligt. Den enskilde ansöker sedan om ersättning för karensavdrag på Försäkringskassans hemsida.

Den som är anställd ersätts med ett schablonbelopp på 700 kronor före skatt. Är man egenföretagare ersätts man i stället med ett 804 kronor per dag före skatt.

Ersättningen betalas ut inom 5 arbetsdagar.

Källa: Försäkringskassan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet