Foto: SVT

Kritiken mot välfärdsutredningen: Svårt att förstå

Publicerad
I går kunde SVT Nyheter berätta om hur regeringens utredare vill begränsa välfärdsföretagens vinster. Nu får utredaren Ilmar Reepalu kritik.
– Det är svårbegripligt och grundat på diskutabla beräkningar, säger professor Per Strömberg.

Per Strömberg är professor i finansiell ekonomi vid handelshögskolan i Stockholm. SVT ber honom titta på söndagens Agenda där den särskilde utredaren Ilmar Reepalu (S) intervjuas om sitt förslag. Reepalu säger bland annat att det i välfärdsbranschen förekommer övervinster på 40-50 procent.

– Talar vi om vinstmarginal, avkastning på eget kapital, avkastning på rörelsekapital? Det är oklart vad det är för vinstmått som menas.

”Långt ifrån okontroversiella”

Trots att han är en av landets mest meriterade forskare på välfärdsföretagens ekonomi förstår inte Per Strömberg hur Reepalu kommit fram till olika vinstnivåer eller varför han fastnat för en vinstbegränsning till just 8 procent.

– Det är väldigt svårt att förstå exakt hur man menar, det finns hur många mått som helst.

Reepalu stödjer sig på beräkningar gjorda av Uppsalaforskaren Joachim Landström, beräkningar som enligt Per Strömberg kan ifrågasättas.

– De vägval han valt är långt ifrån okontroversiella ur vetenskaplig synvinkel. Om någon av mina studenter skrivit detta som en vetenskaplig uppsats hade den inte blivit godkänd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer