Kritiken växer mot Säpos fest

Uppdaterad
Publicerad

Nu växer kritiken mot att Säpos mångmiljonfest. Ett omdömeslöst sätt att hantera medborgarnas pengar, säger tidigare chefen för Riksrevisionsverket Inga-Britt Ahlenius.

Det var i juni förra året som festen på James Bond-tema hölls. Säpo bjöd sina 1000 anställda och kalaset gick loss på över 5 miljoner kronor, alltså runt 5000 kronor per person, det avslöjar Dagens nyheter idag.

Men när Säpo anlitade festfixaren så gjorde man inte en upphandling såsom lagen kräver. Dessutom begärde Säpo felaktigt tillbaka för mycket i moms – något som Riksrevisionen upptäckte:

– De bör ju ha kunskap om vilket regelverk som finns och ha en bra dokumentation och hantera det här korrekt. Det är lika viktigt för myndigheter som det är för företag och alla andra skattebetalare, säger enhetschefen på Riksrevisionen Gina Funnemark till SVT.

”Tappat greppet”

Inga-Britt Ahlenius, tidigare chef för Riksrevisionsverket och känd som tidigare stridbar chef för FN:s internrevision – reagerar starkt på uppgifterna om Säpos personalfest.

– Det är dåligt omdöme hos en verkschef och hos ett ledningsskikt i Säpo. Här är det nästan ingen gräns på vad man tycker att man kan kosta på sig. Jag har svårt att föreställa mig att ett privat företag skulle ordna en fest med de här utsvävningarna, säger Inga-Britt Ahlenius till SVT.

Och nu reagerar även oppositionen på den senaste tidens avslöjanden om vidlyftig representation i statliga myndigheter och stiftelser:

-Det är klart att man måste kunna ha en rimlig representation och en bra personalpolitik för alla som jobbar i staten,  men det måste finnas någon rim och reson. Det verkar som regeringen har tappat greppet helt om sina myndigheter och lämnat dem vind för våg, säger Morgan Johansson (S), ordförande i riksdagens justitieutskott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer