Foto: TT

Kritiserad Löfven håller tal om kris

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Löfven (S) har under veckan kritiserats för att hålla en allt för låg profil gällande den pågående flyktingkrisen. Men nu bemöter han nu frågan – genom en video på sin Facebook-sida. Löfven ska även tala vid en stor manifestation på söndag.

”Vad kan man göra föra att hjälpa alla människor som är på flykt?” Den frågan fick statsminister Stefan Löfven (S) i ett brev skrivet av Agnes Olsson. Löfven, som tidigare kritiserats för att vara aningen passiv i frågan, valde att svara Agnes direkt – via en video på sin egen Facebook-sida.

– Ditt brev visar att alla faktiskt kan göra någonting. Man kan samla in pengar till mat och kläder till dem som är på flykt. Man kan bli kontaktperson för ett ensamkonmmande flyktingbarn, säger Löfven.

#flykt

Lämnade ingen adress

Löfven förklarar att Agnes aldrig lämnade en adress, vilket fick honom att svara via Facebook och tacka henne för brevet.

– Om alla gjorde som du Agnes, så skulle så mycket vara vunnet. För den som tvingas lämna allt man älskar är det viktigast att känna sig välkommen på den plats man hamnar.

På söndag talar Stefan Löfven på Medborgarplatsen i Stockholm, där han väntas ge sin syn på flyktingkrisen. Talet hålls i samband med en manifestation för asylmottagande som anordnas av flera ungdomsförbund.

Förutom statsministern kommer tal hållas av bland annat representanter från Rädda barnen och Röda Korset.

Kritiserats av flera

Stefan Löfven har under veckan kritiserats för att hålla en allt för låg profil. Aftonbladets Lena Mellin skrev bland annat ett fiktivt tal som hon ansåg han borde hålla ”men inte kommer att göra”.

Löfven har även kritiserats för att inte medverka i SVT:s Aktuellt. Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap twittrade ”Lite gåtfullt Löfven valt avstå att där kommentera flyktingkatastrofen”. Han fick medhåll av Kent Persson, före detta partisekreterare för Moderaterna, som svarade ”Ja det är minst sagt förvånande. Nu behövs statsmannaskap och ledarskap”.

Ska träffa Merkel

Stefan Löfvens pressekreterare Anne Ekberg håller inte med om kritiken, utan tycker att han visst varit synlig:

– Han har uttalat sig i Aftonbladet och Expressen om flyktingkrisen. Han kunde inte medverka i Aktuellt, men både utrikesministern och migrationsministern medverkade istället.

Hon hänvisar även till en presskonferens på måndag med Löfven med anledning av att han ska möta Tysklands förbundskansler Angela Merkel på tisdagen med anledning av krisen.

I morgon talar Stefan Löfven på Medborgarplatsen i Stockholm, där han väntas ge sin syn på flyktingkrisen.

Hela Stefan Löfvens svar till Agnes

Agnes. Du och jag har sett samma nyhetsprogram. Vi har sett bilderna på människor i min och i din ålder. Med samma drömmar och behov som du och jag, men på flykt från krig och våld. På väg mot en oviss framtid i hopp om ett bättre liv. Vi känner samma sak. Jag vill precis som du hjälpa till.

Jag ska åka till Tyskland för att träffa deras regeringschef Angela Merkel. Hon och jag tycker att fler länder ska ta emot flyktingar på samma solidariska sätt som våra två länder gör. Det kommer jag att kämpa för som statsminister.

Du frågar vad mer du kan göra, och jag svarar såhär: Ditt brev visar att alla faktiskt kan göra någonting. Man kan samla in pengar till mat och kläder till dem som är på flykt. Man kan bli kontaktperson för ett ensamkonmmande flyktingbarn. Men det viktigaste av allt, man kan vara en bra kompis, precis som du är. En kompis som går och hälsar på de nya som kommer till vårt land och säger ”Hej, jag heter Agnes. Välkommen hit. Ska vi hitta på något? Behöver ni hjälp med någonting?”

Om alla gjorde som du Agnes, så skulle så mycket vara vunnet. För den som tvingas lämna allt man älskar är det viktigast att känna sig välkommen på den plats man hamnar.

Tack så mycket för ditt brev, du gjorde mig mycket glad. Och jag vill avsluta med att säga att vem du än är så är jag så stolt över att vara statsminister i det land där du bor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet