Kritiserad myndighet ska granska höjda elnätspriser

Uppdaterad
Publicerad

Elnätsföretagen har chockhöjt sina priser. Det avslöjade SVT i en granskning i våras. Nu har regeringen beslutat att Energimarknadsinspektionen ska granska vad prishöjningarna egentligen beror på.

Det handlar om det pris vi betalar för att få el till våra hem, alltså inte själva elförbrukningen utan avgiften för att få elen inkopplad till huset.

Tidigare i år kunde SVT berätta att EON och Vattenfall chockhöjt sina elnätpriser med över 30 procent de senaste åren.

Enligt näringsminister Maud Olofsson (C) har en del elnätsföretag skyllt prisökningarna på att det blev dyrt när de tvingades slå ihop koncesssionsområden med syfte att utjämna kostnaderna mellan landsbygd och tätorter, men regeringen litar inte på den förklaringen utan ska nu utreda saken.

-Jag ställer mig frågande till att prishöjningarna skulle bero på att det blev så dyrt för elnätsföretagen att slå ihop koncessionsområdena och för att inte jag ska gissa kring det så vill vi att Energimarknadsinspektionen ska titta på det här, säger näringsminister Maud Olofsson (C) till SVT.

Energimarknadsinspektionen, den myndighet som alltså får uppdraget att utreda prisökningarna, har fått stark kritik för att stå på elnätbolagens sida och inte på konsumenternas.

Som SVT tidigare avslöjat har inspektionen uppmanat elnätföretag att höja priserna ännu mer:

-Det som är viktigt är att få fram fakta och Energimarknadsinspektionen har kompetens att granska allt detta. Man ska också ha respekt för att det är mycket krångliga regler med hela det här koncessionsförfarandet, säger Maud Olofsson.

Nike Nylander

nike.nylander@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.