Penilla Gunther har gjort privata resor för skattepengar. Foto: TT

KD-politikern Penilla Gunther avgår efter granskning

Uppdaterad
Publicerad

200 000 kronor av skattebetalarnas pengar har riksdagsledamoten Penilla Gunther (KD) från Trollhättan lagt på hyrbilar och flera av resorna har varit privata. Nu avgår hon efter en granskning.

Penilla Gunther har varit riksdagsledamot för Kristdemokraterna sedan 2010. Under den senaste mandatperioden har hon gjort flera privata resor med hyrbilar betalda av riksdagen. Det visar en granskning som Aftonbladet har gjort.

– Det stämmer, hon avgår, säger Ofelia Namazova Venneman, på Kristdemokraternas pressjour.

Erkänner att hon har gjort fel

Kostnaden för hyrbilar på 200 000 kronor är högre än för någon annan riksdagsledamot.

– Jag inväntar definitiva svar från riksdagsförvaltningen huruvida jag är betalningsskyldig eller inte, men inser behovet av lugn och ro för partiet och väljer därför att avstå vidare kandidatur till riksdagen, säger Penilla Gunther i ett pressmeddelande.

Hon avstår nu från sitt uppdrag som riksdagsledamot under återstående tid av mandatperioden.

– Jag är ledsen över om jag gjort fel, och är beredd att göra de åtgärder som riksdagsförvaltningen kan besluta.

Flera olika tillfällen

I ett av fallen som har framkommit i granskningen hyrde riksdagsledamoten en bil under sinjulledighet och lät skattebetalarna stå för notan. Vid ett annat tillfälle hyrde Penilla Gunther enbil i Stockholm och körde till ett dop i Falköping. I ytterligare ett annat fall åkte hon hem med familjen från Gröna Lund till Trollhättan och den kostnaden på 4000 kronor fick skattebetalarna stå för.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.