Kvinnan på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Scanpix

Kritiserat läkemedel ges till födande kvinnor

Publicerad

Det omdiskuterade läkemedlet Cytotec används av åtta av de tio största förlossningsavdelningarna i Sverige, skriver Dagens Nyheter.

På bipackssedeln till det läkemedel som ges till de blivande mammorna kan man läsa tydligt: ”Använd inte Cytotec om du är gravid”.

Cytotec är egentligen en magsårsmedicin, och gravida kvinnor varnas på förpackningen att ”risk för bristning av livmodern ökar med graviditetens längd”.

Ekonomiska skäl

Preparatet ges till kvinnorna för att sätta i gång förlossningar då det gör så att livmoderhalsen mognar. Många av de största förlossningsavdelningarna DN talat med är positiva till att använda Cytotec, de anser inte att det är farligt. Istället är läkemedlet, enligt dem, ”billigt och effektivt” och utan ”så många biverkningar”.

Samtidigt slår Läkemedelsverket fast att Cytotec inte ska användas för just detta syfte, då det inte är godkänt för det.

– Det stora skälet till att vården använder Cytotec är ekonomiskt. Men det finns trots allt godkända medel som fungerar bra. Man borde kunna använda dessa, säger Viveca Odlind, professor i gynekologi på Läkemedelsverket, till tidningen.

Anmälningar om skador

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har de senaste åren fått ta emot flera anmälningar om skador vid Cytotecanvändning, bland andra om brustna livmödrar. Någon samlad statistik över skadorna finns dock inte.

I programmet Kaliber i Sveriges Radio som granskade Cytotec för ett och ett halvt år sedan framfördes farhågor för att medlet ger så kraftiga sammandragningar hos modern att fostret kan drabbas av syrebrist.

Fakta: Cytotec

Visa
  • Cytotec ska enligt Läkemedelsverket användas för att läka och förebygga magsår. Läkemedlet skyddar magslemhinnan genom att öka produktionen av slem i magsäcken och utsöndringen av bikarbonat i tolvfingertarmen.
  • Medicinen ska inte användas av gravida eller av kvinnor som försöker att bli gravida, eftersom det kan orsaka missfall.
  • Bland biverkningarna nämns bland annat onormala sammandragningar av livmodern, fosterdöd, ofullständig abort, för tidig födsel och kvarhållen moderkaka efter förlossning.

Fakta: Fass (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer