”Kronan en för liten valuta”

Uppdaterad
Publicerad

Veckans slakt av kronan och den tydligt nedåtgående trenden för den svenska valutan som gällt under hela maj månad hänger samman med att likviditeten är dålig i små valutor.

Utsikterna för Sveriges ekonomi, såväl den offentliga som den privata delen, ser stabila ut jämfört med de flesta andra ekonomier i västerlandet just nu. Men det hjälper inte om det inte finns tillräckligt med köpare av valutan när säljtrycket tilltar.

-Det är för mycket osäkerhet för investerare att hantera och de vill bara ta hem kapital och investeringar ute i världen. Man vill bara minska ned på all form av risk. Det är det som driver marknaden just nu. I den miljön är kronan alltid utsatt, säger chefsstrateg Carl Hammer på SEB.

-Det är en för liten valuta. Den är illikvid när det blåser och det blir lite trångt i dörren när investerare vill ta hem sitt kapital, tillägger han.

Kronan har hittills i maj fallit nästan 10 procent mot dollarn.

Polens zloty och den ungerska forinten är andra valutor som precis som kronan lätt får likviditetsproblem i kristider. Båda har tappat uppåt 14 procent av sitt värde mot dollarn bara i maj.

Problem också i Norge

Problemet med dålig likviditet gäller även den norska kronan, som även tar extra stryk när kriser drar ned råoljepriset. Det har rasat från över 86 till omkring 70 dollar per fat på några veckor.

Hittills i maj är det -10,5 procent mot dollarn som gäller för den norska kronan.

-Norge är med stora överskott i budget och bytesbalans och sin oljefond ett av de säkraste länder du kan tänka dig. Men oljan har kommit ned nästan 20 dollar i maj och Oslobörsen har sänkts kraftigt av det. Och den norska kronan är ännu mer illikvid än den svenska, vilket gör det ännu mer trångt i dörren, säger Hammer.

Andra typiska råvarustyrda valutor är den ryska rubeln och den australiska dollarn, som båda tappat över 5 procent mot dollarn sedan början av maj.

Börs- och marknadsturbulensen i maj har skapat stor oro bland många sparare och bland rådgivarna sprids nu budskapet till småsparare att flytta pengar man behöver på kort sikt till bankkonton.

-De extremt kraftiga svängningar på aktiemarknaderna som vi ser nu och har sett på senare år är mycket större än vad vi tidigare varit vana vid, säger Gunilla Nyström, privatekonom på SEB.

Hon rekommenderar de sparare som inte har kunskap och tid att avvakta eller flytta sina sparpengar till värdepapper med lägre risk.

-Det handlar främst om det långsiktiga pensionssparandet och innebär att värdena på exempelvis fonder inte svänger lika mycket upp och ner, säger Gunilla Nyström.

-Behöver man pengarna med kort varsel ska man inte ha dem på börsen utan på ett vanligt bankkonto, tillägger hon.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.