Bob Dylan och Elfriede Jelinek har båda fått Nobelpriset i litteratur. Foto: TT

Krönika: Jakten på Nobelpristagaren

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Varje år är jakten lika spännande. SVT Nyheters korrespondenter står startklara på olika flygplatser runtom i världen för att kasta sig på närmaste flygplan med siktet inställt på att få den första intervjun med årets Nobelpristagare i litteratur. Men mycket kan gå fel. Som förra året.

Ingrid Thörnqvist

Utrikesredaktör

Självklart ska vi på SVT Nyheter vara först med att knacka på hemma hos den omtumlade pristagaren. Det här handlar om ett svenskt pris som är ett av de mest prestigefyllda i världen. Självklart.

Vi förbereder oss noga inför den där ödesmättade torsdagen i oktober.

Så förbereder sig reportrarna

SVT:s kulturredaktion gör ett gediget förarbete. Vi har oändliga listor med namn på tänkbara vinnare. I långa ark har våra skickliga researchers skrivit in bostadsort, förläggarens namn och alla telefonnummer som går att hitta.

Våra korrar gör sig startklara och försöker förtvivlat läsa in sig på något dussin tänkbara författare.

Men det är inte det svåra.

Förhandstippade återkommer

Det knepiga är geografin. Författare sitter inte alltid snällt hemmavid och skriver. De är gärna ute och lanserar sina alster på en bokmässa någonstans i världen. Och då gäller det att snabbt få reda på VAR på klotet pristagaren befinner sig och ha turen att vara nära det åtråvärda objektet.

Många av de förhandstippade återkommer från år till år. Ni vet – den syriske poeten Adonis och den kenyanske författaren Ngugi wa Thiongo – som var hetast förra året.

Så här gick det då.

Chansar för att få intervju

Vi får reda på att Thiongo befinner sig i Kalifornien. Vår Afrikakorre Johan Ripås blir mycket besviken över detta nedslående geografiska faktum.

Thiongo är så hett tippad att vi bestämmer oss för att chansa.

Våra medarbetare Lisa och Leif Carlsson i Washington flyger till Kalifornien för att få ett försprång för en exklusiv SVT-intervju med den tilltänkte och lycklige Nobelpristagaren. Listigt, tycker vi.

Kastade sig in i bilen

Tordagen kommer och på redaktionen samlas vi runt monitorerna i spänd väntan på att dörrarna ska öppnas och pristagaren tillkännages. Pulsarna höjs, vi flämtandas synkront.

 – Dylan!

 – Dylan? Var befinner han sig?

 – I Las Vegas! Och han har konsert i kväll. Och våra medarbetare är bara fyra timmars bilfärd ifrån honom. Bättre kan det inte bli! Vi har praktiskt taget intervjun i en liten ask. Vår chansning går hem. Hurra!

Vägrar säga något

Nöjda och segerrusiga väntar vi på den eftertraktade trofén. Lisa och Leif kör som galningar på motorvägarna. Timmarna går.

En förtvivlad Lisa Carlsson ringer mitt i natten.

 – Han vill inte.

 – Vadå vill inte?? Nåt måste han säga.

Jelinek gav intervju

Till och med Elfriede Jelinek släppte in SVT Nyheter när hon fått priset. Har man fått denna tunga ära och en massa miljoner ska man säga något och vara tacksam!

Vår chansning gick inte hem.

Men dörrarna öppnas igen. Vi är beredda.

TV:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.