• Viktigt meddelande:

    Det brinner vid Musisjön i Mora kommun. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Läs mer här

Kronprinsessparet besökte SVT och fick prova på att vara både meteorologer och programledare. Foto: SVT

Kronprinsessparet besökte SVT – testade på meteorologyrket

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen fick SVT besök i form av kronprinsessan Victoria och prins Daniel. På schemat stod en rundtur i TV-huset, genomgång av public serviceuppdraget och hur SVT jobbar. Det togs även selfies med Bolibompadraken – och kronprinsessparet testade på att vara tv-meteorologer.
– Det var ett informativt och roligt besök, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

Kronprinsessparet besökte i dag Sveriges television och fick en rundvandring i TV-huset vid Gärdet i Stockholm.

Efter en första orientering i den stora byggnaden och samtal med vd Hanna Stjärne och Anne Lagercrantz, chef för nyhets- och sportdivisionen, besökte de flera redaktioner och avdelningar.

– Det var roliga och intressanta samtal. Jag upplevde att de var väldigt intresserade av och engagerade i vad SVT gör, och de hade mycket bra koll på vårt utbud, säger Anne Lagercrantz.

Prins Daniel framför den green screen som meteorologerna använder när de läser upp vädret. Foto: Catarina Wilson

”Bra och informativt”

Det blev besök hos programkontrollen, nyhetsredaktionen, Studio 5 och en lunchsändningen av SVT Nyheter, med programledare Martina Nord.

– Både Victoria och Daniel ställde mycket frågor om våra sändningar. Kronprinsessan var intresserad av tekniken i studion och tackade ja till att själv sitta ner och prova att köra promptern vid programledarplatsen, berättar Martina Nord.

Victoria passade också på att posera som programledare och framför en väderskärm, vid vilken SVT:s meteorologer presenterar vädret dagligen. Även prins Daniel fick testa på hur en greenscreen fungerar.

– Det var jätteroligt att de provade på att visa väderprognosen, och det var en väldigt uppsluppen stämning, berättar programledare Martina Nord.

Träffade barnchefen

De besökte även dokumentärredaktionen och hade en pratstund med Bosse Lindquist, som berättade om sin uppmärksammade och prisbelönta dokumentärserie ”Experimenten”. I Studio 1 träffade kronprinsessan och prins Daniel också Johanna Gårdare, chef för barnredaktionen, som berättade om barnutbudet.

– Kronprinsessparet tyckte att besöket var bra, intressant och informativt. Och roligt, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

Det kungliga besöket avslutades formellt med en frågestund hos SVTi, som ansvarar för SVT:s produktion och utveckling av digitala tjänster, plattformar och funktioner för webben.

Programledare Martina Nord diskuterar sändningen med SVT:s vd Hanna Stjärne under kronprinsessan Victorias och prins Daniels besök på SVT. Foto: Catarina Wilson

Selfie med Bolibompadraken

Innan Kronprinsessparet lämnat TV-huset för dagen hade de också hunnit med att ta selfies med Draken i Bolibompa. Ett möte som väckt en del uppmärksamhet på sociala medier under kvällen efter att Kungahuset lagt ut bilder på Facebook och både Expressen och Aftonbladet skrivit om SVT-besöket.

– Men även om bilderna på Draken och vädret är roliga så handlade besöket inte om det, poängterar hovets informationschef. Det handlade om att få information om och en genomgång av SVT:s uppdrag,och att se hur arbetet går till.

Prins Daniel passade på att ta en selfie med Bolibompadraken. Foto: Catarina Wilson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer