Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Debatt om public service

Kulturministern: ”Kristdemokraterna ger uttryck för en väldigt elitistisk syn”

Publicerad

Kristdemokraterna vill begränsa public service och skala av det partiet kallar ”krimskrams”. Under måndagens Aktuellt mötte KD:s partisekreteraren Peter Kullgren kulturminister Amanda Lind (MP) i debatt.
– Vi vill värna kärnan i public service, säger Peter Kullgren.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna vill på olika sätt banta public service.

Kristdemokraterna är den senaste i raden där partistyrelsen inför rikstinget i november nu föreslagit att public service ska smalnas av.

”Väldigt hög summa”

Med den bakgrunden möttes partisekreteraren Peter Kullgren (KD) och kulturminister Amanda Lind (MP) i debatt i måndagens Aktuellt.

– Vi kan konstatera att 54 miljarder ungefär kommer svenska skattebetalare lägga på public service de kommande sex åren. Vi tycker att det är en väldigt hög summa, säger Peter Kullgren.

Han fortsätter:

– Det vi vill prioritera är den allsidiga nyhetsrapporteringen men också vissa kulturprogram, barnkultur och sådant som inte har en kommersiell grund helt enkelt.

Han fick direkt mothugg av kulturminister Amana Lind.

– Kristdemokraterna och Peter Kullgren ger uttryck för en väldigt elitistisk syn. Det som är krimskrams för Peter Kullgren kan vara veckans höjdpunkt för någon annan, säger hon.

”Måste värna det breda uppdraget”

Enligt henne behövs ett brett public service för att på så sätt locka fler till innehållet. Ett smalare public service riskerar leda till att färre även tar del av nyheterna, resonerar hon.

– Om vi ska värna uppdraget som är public service då måste vi värna det breda uppdraget. Annars riskerar public service att tappa i relevans, säger hon.

Men Peter Kullgren menar att partiet är måna om att public service ska fortsätta ha en bred nyhetsbevakning.

– Ni får det att låta som att vi vill lägga ner public service, det är inte så. Vi vill värna kärnan i public service. Att man har en bred nyhetsbevakning, säger Peter Kullgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer