Kulturprofilen anländer till Stockholms tingsrätt. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kulturprofilen överklagar våldtäktsdomen

Publicerad

Den så kallade Kulturprofilen dömdes nyligen till två års fängelse för våldtäkt. Han ska även betala skadestånd på 115 000 kronor till offret. Nu överklagar han domen i hovrätten.

I måndags föll tingsrättens dom mot Kulturprofilen. Mannen dömdes till två års fängelse. Åklagaren hade yrkat på minst tre års fängelse.

Rättegången mot Kulturprofilen inleddes i september. Brotten anmäldes av en kvinna som enligt åtalet har blivit utsatt för våldtäkter av Kulturprofilen vid två tillfällen under höst och vinter 2011.

Tycker inte tillräckliga bevis finns

Redan innan den fällande domen började hans försvarsadvokat Björn Hurtig att förbereda ett överklagande till hovrätten.

– Han är stark i sin övertygelse om att det här ska kunna ändras i hovrätten, så nu gäller det att jobba för det, sade Björn Hurtig till TT i måndags.

Överklagan, som Kulturnyheterna tagit del av, kom in till hovrätten i dag, 4 oktober. I överklagan skriver Björn Hurtig att mannen är oskyldig och att åklagaren inte lagt fram tillräcklig bevisning som styrker åtalet. Hurtig skriver vidare att det finns en mängd felaktigheter som ”[Mannen] avser återkomma till vid senare tillfälle”.

Hurtig anser även att tingsrättens bedömning av Kulturprofilens uppsåt är felaktig.

Friades i det andra fallet

Mannen friades däremot för den andra våldtäkt han stod anklagad för. Tillförlitligheten i uppgifterna ansågs vara mer tveksam och bevisningen föll.

Tingsrätten beslutade att han ska bli kvar i häkte tills dess att domen vunnit laga kraft.

Kulturprofilen har hela tiden nekat till anklagelserna.

SVT söker Kulturprofilens advokat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rättegången mot Kulturprofilen

Mer i ämnet