Fallet gäller en kvinna i Halmstad som vägrat betala en telefonräkning på 3.609 kr för utlandssamtal hon inte ringt.
Operatören Glocalnet konstaterade att kvinnan troligtvis utsatts för modem- kapning. Bolaget ansåg att kunden har skyldighet att skydda sig mot modem- kapning och tingsrätten höll med.
Allmänna reklamationsnämnden har också i flera fall gjort samma bedömning.
Konsumentverkets ledamot i reklamationsnämnden brukar oftast vara av motsatt mening.
-Vi tycker att företaget skulle jämka räkningen i sådana fall, säger Jenny Jensen, jurist vid Konsumentverket.
Hon anser att konsumenternas rätt behöver stärkas i fall som detta. En statlig utredning som Jenny Jensen suttit med i lägger inom ett par veckor fram förslag med det syftet. Det kan handla om att införa en kreditgräns i abonnemanget eller att installera en spärr mot dyra samtal.
Informationskampanj
På uppdrag av konsumentminister Ann-Kristin Nykvist har Konsumentverket och teleoperatörerna under hösten drivit en informationskampanj om riskerna för modemkapning och hur man kan skydda sig.
Enklaste sättet är att ladda ner skyddsprogrammet Bluffstopparen som bland annat finns på Konsumentverkets webbplats.
Telia har sedan drygt ett år som praxis att en kund som utsätts för modemkapning första gången slipper betala räkningen. Kunden informeras om hur man kan skydda sig.
Glocalnet är alltså inte lika generösa.
-Vi informerar alla kunder om risken med modemkapning och att man kan skydda sig med hjälp av Bluffstopparen som också finns på vår hemsida. Det är tråkigt att den här kunden inte har uppmärksammat det, säger Glocalnets marknadschef Martin Tivéus.