Kung Carl Gustaf och drottning Silvia isoleras i hemmet efter testsvaret. Foto: Fredrik Sandberg, TT

Kungen och drottningen har testat positivt för covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Kungaparet testade under måndagskvällen positivt för covid-19, meddelar kungahuset i ett pressmeddelande.

De har isolerat sig i hemmet i enlighet med gällande förhållningsregler.

– De befinner sig på Drottningholm och kommer stanna hemma minst sju dagar, säger Daniel Urso, informationssekreterare på kungahuset.

Kungen och drottningen som båda är fullvaccinerade med tre sprutor har lindriga symptom och ska efter omständigheterna må bra. Det pågår en smittspårning.

– Kungaparet har träffat barn och barnbarn i samband med jul men det finns en klarhet i att smittan inte kommer från någon av dem. Ingen annan i kungafamiljen har fått symptom, säger Daniel Urso.

I och med att många är sjuka nu testade sig kungaparet som en säkerhetsåtgärd. Hovet har ingen uppfattning om vid vilket tillfälle kungaparet kan tänkas ha smittats.

I mars 2021 testade kronprinsessan Viktoria och prins Daniel positivt för covid-19. Även prins Carl Philip och prinsessan Sofia har varit smittade, i november 2020. Samtliga uppges ha haft milda symptom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.