Kvinnorna i Tunis

Uppdaterad
Publicerad

Ett år har gått sedan protesterna inleddes i Tunisien. En ny SVT-dokumentär visar nu de övergrepp som regimen begick mot landets kvinnor.

Några dagar efter den tunisiska regimens fall den 14 Januari 2011 reser ett team av kvinnliga jurister och sjuksköterskor på eget initiativ till den Tunisiska landsbygden. Syftet är att utreda de brott som pågick under protesterna som började just i det fattiga tunisiska inlandet.

En av dem är den unga advokaten Emna Zahrouni, en av de kvinnor vi möter i ”Kvinnorna i Tunis”, SVTs nyhetsdokumentär om den tunisiska Revolutionen och om det som hände sedan.

Veckorna innan regimens fall dödas ett hundratal personer av polisens kulor och flera hundra skadas allvarligt, många kommer få men för livet.

Skakande vittnesmål

Det Emna Zahrouni och henne kollegor möter är skakande vittnesmål om tortyr och polisbrutalitet.

Överallt finns rykten om att poliser begått väldtäkter mot kvinnliga demonstranter. Men av någon anledning är det ingen som direkt kan vittna om övergreppen. Det handlar alltid om någon annan.

Tills slut inser det undersökande teamet att frågan är tabu.

”Bygdens heder är räddad”

Mammorna till drabbade kvinnor skriker att bygdens heder är räddad, att ingen blivit våldtagen och de unga flickorna visar med minspråk att det de berättar om kanske hänt mycket närmre än vad de säger

Undersökningsteamet, med viss vana av att hjälpa utsatta kvinnor återvänder till huvudstaden fullständigt omskakade av alla vittnesmål om polisvåld.

Oberoende kommission

Deras rapport kommer ge bränsle åt den oberoende kommission som sedan kommer att undersöka polisstatens brott i samband med revolutionen.

De första rättegångarna väntas börja inom kort, ett år efter att övergreppen ägde rum.

Christian Catomeris

christian.catomeris@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.