Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan Pehrson (L) och Muharrem Demirok (C) om splittringen mellan partierna. Foto: Håkan Claesson/SVT

L och C tar tillsammans emot Europas liberaler

Publicerad

Trots en djup splittring i synen på hur man ska hantera Sverigedemokraterna enas Liberalernas och Centerpartiets båda partiledare denna helg för att välkomna Europas liberala partier i Stockholm.

– Vi har alldeles för stora utmaningar för att vi ska bråka med varann, säger Muharrem Demirok.

En stor fråga för liberaler är vad som är den bästa strategin för att möta högerpopulism och nationalism. Samarbete och samtal eller ingetdera?

I helgen samlas liberaler från många länder för att delta i Alde-kongressen som hålls i Stockholm. Alde är en paraplyorganisation för liberala partier i hela Europa, även utanför EU. Som värdar står Johan Pehrson (L) och Muharrem Demirok (C).

– Jag tror på de liberala krafterna och jag tror att vi behöver enas. Vi har alldeles för stora utmaningar för att vi ska bråka med varann, säger Centerpartiets ledare Muharrem Demirok om den djupa splittring som finns mellan hans eget parti och Liberalerna i synen på hur man bör hantera Sverigedemokraterna.

Tidö-avtalet granskas av Alde

I Sverige har Centerpartiet valt att vända Sverigedemokraterna ryggen medan Liberalerna gjort tvärtom genom att regera med stöd av partiet.

I EU-parlamentet har detta val lett till krav på att Liberalerna skulle kastas ut ur den liberala partigruppen, något som inte vunnit gehör.

Och inom Alde pågår en granskning av vad Tidö-avtalet egentligen betyder.

Liberalernas partiledare Johan Pehrson är inte orolig för en sådan granskning och han säger att han inte har några problem med att möta skeptiska liberaler i andra länder:

– Inte det minsta. Politik handlar om att vinna val, göra det som är möjligt och se till att leverera sådana saker som är viktiga för människor. Vi ser nu en utveckling där flera europeiska liberala partier har tagit ansvar genom att kunna prata med alla partier.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.