Liberalerna har återtagit positionen som bästa parti i skolfrågor, tätt följda av Socialdemokraterna. Foto: TT

Liberalerna vinnare när väljare rankar skolpolitik

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna har återtagit positionen som bästa parti i skolfrågor, tätt följda av Socialdemokraterna. Det visar Novus senaste väljarmätning.
– Liberalerna är ett parti att räkna med i skolfrågan. Här finns det en chans för partiet att komma upp på banan igen, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus.

Efter att i flera opinionsmätningar ha legat farligt nära fyraprocentsspärren kan Liberalerna behöva alla goda nyheter de kan få. Och kanske fick de hårt prövade Liberalerna den nyheten i Novus februarimätning.

Efter att väljarna under lång tid sett Socialdemokraterna som bästa parti i skolfrågor har Liberalerna nu gått förbi. Skillnaden mellan partierna ligger inom den statistiska felmarginalen men uppgången för Liberalerna är säkerställd.

– Det är jämnt mellan S och L i skolfrågor, men helt klart har Liberalerna en chans att återta toppositionen, säger Torbjörn Sjöström.

– Det tyder på att Jan Björklund lyckades bra under sin tid som minister. Miljöpartiet, som har hand om utbildningsfrågorna i den nuvarande regeringen, är inte ens i närheten då vi pratar skolfrågor, fortsätter han.

SD anses ha bäst invandringspolitik

Av de tio viktigaste politiska sakfrågorna anses Socialdemokraterna ha den bästa politiken i fem av frågorna (sjukvård, äldreomsorg, sysselsättning, pensioner, jämställdhet). Moderaterna anses ha bäst politik i två frågor (lag och ordning, landets ekonomi).

Sverigedemokraterna anses fortsatt ha bäst politik i invandring/integration, Miljöpartiet toppar fortfarande miljö- och klimatfrågan och Liberalerna, som nämnts, rankar väljarna högst inom skola och utbildning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet