Foto: Henrik Montgomery/Claudio Bresciani, TT

L-toppar: Förödande konsekvenser att släppa fram Löfven som statsminister

Uppdaterad
Publicerad

Det bästa för Sverige och Liberalerna som parti är att Ulf Kristersson (M) blir statsminister. Det skriver åtta av Liberalernas 20 riksdagsledamöter i en debattartikel i Expressen.
– Att släppa fram Löfven skulle få förödande konsekvenser för vårt parti, säger ledamoten Gulan Avci, en av de åtta som skrivit under artikeln.

Till helgen kommer Liberalernas partiråd att ta ställning till hur partiet ska gå vidare med hur problematiken kring regeringsbildningen ska lösas. Inför mötet går nu åtta av partiets 20 riksdagsledamöter ut i en artikel och uppmanar rådet att släppa fram Moderaternas ledare Ulf Kristersson som statsminister.

– Socialdemokraterna har haft makten i fyra år och under deras tid så har problemen med arbetsmarknaden, utbildningspolitiken och integrationen ökat än mer. För mig blir det väldigt svårt att släppa fram en socialdemokratisk statsminister i fyra år till som inte har haft förmågan att lösa de här problemen, säger Gulan Avci.

Även ledamoten Robert Hannah menar att Stefan Löfven inte klarar av att lösa Sveriges samhällsproblem.

– För mig personligen handlar det om att Kristersson är den enda av de här två som är kapabel att vända utvecklingen, säger han.

”Mer liberal politik med Ulf Kristersson”

Samtidigt som Gulan Avci har förståelse för partiledaren Jan Björklunds ståndpunkt att en M-ledd regering blir beroende av Sverigedemokraterna, säger hon att det är att göra ett avkall på partiets liberala värderingar att släppa fram Stefan Löfven som statsminister.  

– Jag är helt övertygad om att vi kan få igenom mycket liberal politik med Ulf Kristersson som statsminister. Han har också gett löftet om att han inte kommer att samarbeta med Sverigedemokraterna därför att där går också vår smärtgräns.

Robert Hannah håller dock inte med sin partiledare.

– Jag anser att den största faran är om vi blir allierade med Socialdemokraterna. Då tvingar vi in Moderaterna och Kristdemokraterna i ett samarbete med Sverigedemokraterna. Genom att hålla Moderaterna så nära oss som möjligt och hålla Alliansen så stark som möjligt så kommer vi förhindra Sverigedemokraterna att få inflytande.

”Hamna ur riksdagen 2022”

Gulan Avci är i slutändan orolig för hur Liberalernas framtid kan se ut om partirådet kommer överens om att släppa fram Socialdemokraterna till makten.

– Det här skulle få förödande konsekvenser för vårt parti. Vi lovade våra väljare att vi inte skulle ge Stefan Löfven fyra år till vid makten. Jag tror att det här påverkar våra opinionssiffror, som det har gjort under hösten, men också för att vårt parti faktiskt riskerar att hamna ur riksdagen i valet 2022.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regeringsbildningen

Mer i ämnet