Cecilia Heikkinen, vice ordförande för Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige. Foto: Privat/TT

”Läckta personuppgifter kan handla om liv eller död”

Uppdaterad
Publicerad

Bland de körkortsuppgifter som läckt ut finns många personer som lever under hot och därför fått skyddad identitet.
– Det är mycket allvarligt. Det kan handla om liv eller död, säger Cecilia Heikkinen, vice ordförande för Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige.

Transportstyrelsen röjde i mars förra året hemliga uppgifter som gjorde det möjligt att spåra och registrera personer med skyddad identitet.

– Det är jätteallvarligt att sådana uppgifter läcker ut, säger Cecilia Heikkinen.

LÄS MER: Alla svenska körkortsfoton läckte till Tjeckien

Tusentals människor som lever under hot eller förföljelse och som därför fått skyddad identitet röjdes i ett öppet mejl som Transportstyrelsen skickat ut. Mottagare var bland andra företag och organisationer som prenumererar på uppgifter i fordonsregistret för att till exempel kunna skicka ut reklam till alla bilägare av ett visst märke.

LÄS MER: Så får du veta vem som har dina personuppgifter

Cecilia Heikkinen konstaterar att det krävs mycket för att alls få en skyddad identitet, och att dessa kvinnor lever i ständig rädsla att bli hittade på sin skyddade adress.

– De är ofta väldigt rädda, och bara vetskapen om att uppgifter finns ute, gör att de känner stark oro. En skyddad adress som blir röjd innebar inte sällan att kvinnan och kanske hennes barn tvingas flytta igen.

LÄS MER: Många oroliga över läckta personuppgifter

Transportstyrelsens misstag upptäcktes. Men i stället för att bara konstatera att det som skickats ut var felaktigt och ersätta det med ett nytt, skickades ett öppet mail med uppgifter på samtliga bilar ägda av personer med skyddad identitet.

Att det just är en myndighet som läckt uppgifter, ser Roks som särskilt allvarligt.

– Man måste kunna lita på systemet. Det kan få mycket stora konsekvenser att uppgifter läcker ut. Det kan faktiskt handla om liv eller död, säger Cecilia Heikkinen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IT-skandalen

Mer i ämnet