-I nyare lägenheter finns krav på brandvarnare men i äldre bostäder är det ett allmänt råd. Med en föreskrift skulle det bli ett tydligare krav, säger Thord Eriksson, arbetsgruppens ordförande, till TT.
Kravet om batteri- eller nätdrivna brandvarnare finns redan, men bara i lägenheter byggda 1998 och senare. I år efter år har däremot olika myndigheter försökt informera svenska folket om att skaffa fungerande brandvarnare i sina bostäder – och har nu nått fram i ungefär 75 procent av bostäderna.
”Ytterligare ett steg”
Erikssons arbetsgrupp har sett över hur lagen om skydd mot olyckor kan förbättras. Deras förslag har nu skickats på remiss till olika kommuner och myndigheter för att sedan ligga till grund för ett eventuellt lagförslag från regeringen.
Gruppen skriver att ”det är tveksamt om förbättrad information och ökad kunskap om brandskydd är tillräckligt för att uppnå målet” med brandvarnare, och föreslår alltså i stället ett lagligt krav.
-Det är kanske dags att ta ytterligare ett steg, säger Eriksson.
Var tionde bostad
Gruppen fick ytterligare direktiv efter den svåra branden i Rinkeby i nordvästra Stockholm i somras där sju personer omkom. Gruppen finner att i vissa invandrartäta områden kan andelen bostäder med fungerande brandvarnare vara så låg som tio procent.
Nu behöver olika slags brandskyddsinformation översättas till flera språk och myndigheterna bör också se till att verkligen nå ut till alla boende. Vid tidigare informationsinsatser har detta inte lyckats. Ett sätt nu, enligt gruppen, är att samarbeta med invandrarorganisationer i områdena.
-De boende kan ibland kanske också behöva en muntlig redogörelse från sina auktoriteter, säger Eriksson.
TT
Kolla brandvarnaren ofta
• En brandvarnare bör kontrolleras minst en gång i kvartalet och batterierna ska bytas regelbundet.
• Komplettera gärna med en handbrandsläckare i bostaden, gärna vid entrén så att du slipper springa inåt i byggnaden för att hämta den.
• Om det brinner: Stäng alla dörrar mellan dig och branden och använd aldrig hissen.
• Se till så att alla i byggnaden vet hur de ska ta sig ut och var man ska samlas.
Källa: Brandskyddsföreningen/TT