Läget i midsommartrafiken

Köer, stopp och incidenter. När mängder av svenskar ger sig ut på vägarna för att ta sig till midsommarfirandet är en del störningar att vänta sig. Här rapporterar SVT live om trafikläget i landet.
Köer, stopp och incidenter. När mängder av svenskar ger sig ut på vägarna för att ta sig till midsommarfirandet är en del störningar att vänta sig. Här rapporterar SVT live om trafikläget i landet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här går Bengt Olsson igenom de vägar som Trafikverket tror att det kommer vara mer trafik på.

Läget i midsommartrafiken

Pinnat inlägg

Köbildning och propellerhaveri

Under morgonen släppte Trafikverket en inledande prognos om intensiv trafik till följd av stressade bilister och ett ökat antal bilar på vägen sedan pandemin. Men så blev det inte, tvärtom möts helgens första midsommarfirare av en relativt lugn första dag i trafiken.

Framåt torsdagseftermiddagen rapporterades det dock om smärre köbildning runt om i landey, framförallt runt E6:an i Göteborgsområdet, utanför storstäderna och i Dalarna. Flera olyckor har lett till kraftig påverkan på trafiken, och två personer har omkommit. De tygsta köerna vid Göteborg beror bland annat på en omfattande renovering av Tingstadstunneln, som begränsar trafiken till Hisingen och vidare norrut mot Bohuslän.

Under eftermiddagen drabbas många vägar runt om i landet av spridda skurar av olyckor. Under kvällen kvarstår köbildning vid Lysekil efter att färjan drabbats av propellerhaveri.

Pinnat inlägg

Trafikverket: “Det ser väldigt positivt ut” 

Under morgonen har trafiken inför midsommarhelgen sett väldigt lugn ut, men under kvällen börjar köerna sakta hopa sig vid storstadsområdenas utfarter runt om i Sverige. Trots detta ser Trafikverket positivt på eftermiddagens trafikutveckling.

– Än så länge ser det väldigt positivt ut trots att det är väldigt mycket fordon därute. Det ser ut att vara mer eller mindre liknande trafik som vi hade 2019, men det kan vi inte säga med säkerhet förrän på söndag, säger Trafikverkets presschef Bengt Olsson.

Framåt torsdagseftermiddagen kan Trafikverket vidare konstatera det har börjat röra sig mer i Dalarna och att det rör sig ganska livligt längst med E6, särskilt runt Göteborg och i Skåne. Trafikverket uppger även att man väntar sig särskilt högt tryck och köbildningar runt Siljan och Öland som ofta drabbas särskilt hårt av midsommartrafiken då fordon anländer från norr och syd simultant.

Pinnat inlägg

Hej och välkomna till SVT:s direktrapport om midsommartrafiken. Här kommer vi att rapportera om läget på vägarna och i tågtrafiken runt om i Sverige under midsommarhelgen - en av årets mest trafiktäta helger, men även en av de mest olycksdrabbade.

VÄSTKUSTEN: Färjan mot Lysekil var full med passagerare på väg för midsommarfirande då en propeller gick sönder . På grund av de tekniska problemen så trafikeras sträckan just nu endast av en färja – något som har skapat långa köer.

JÖNKÖPING: Det är vid 17-tiden kö på E4 genom Jönköping i södergående riktning . Detta är i höjd med Solåsen och kön är några hundra meter lång.

VÄRMLAND: Två personbilar har kolliderat på E45 vid Sunne – vilket påverkar trafiken förbi Helmiakorset. Trafikverket räknar med att trafiken är återställd vid 18-tiden.

ARVIDSJAUR: En singelolycka har orsakat stopp på
Väg 95 från Yttersttjärn till Cirkulationsplats Arvidsjaur Västlundavägen i båda riktningarna. Olyckan har stor påverkan och trafiken beräknas vara återställd 17:15.

STOCKHOLM: Föremål på vägen längs med E20 vid Norrtullstunneln - Norra Länken i riktning mot Södertälje. Detta orsakar stor påverkan och trafiken beräknas vara återställd 17:15.

STOCKHOLM: En lastbil och personbil har kolliderat vid Väg 259 från Jordbrorondellen till Trafikplats Jordbro i riktning mot Dalarö. Olyckan har stor påverkan och trafiken beräknas vara återställd 16:20.

STOCKHOLM: Olycka på E4 från Trafikplats Södertälje syd (142) till Trafikplats Järna (141) i riktning mot Nyköping i Stockholms län. Olyckan har stor påverkan och trafiken beräknas vara återställd 16:15.